Dopravci dostanou za stávku pokuty. Arriva chce, aby ji zaplatily odbory

Miliony korun budou od autobusových dopravců žádat Jihomoravský a Olomoucký kraj. Jde o smluvní pokuty za to, že některé firmy ve čtvrtek nevypravily autobusy na regionální linky. Sankci uplatní i českolipská radnice vůči provozovateli MHD. Autobusy nevyjely kvůli stávce řidičů, kteří usilují o vyšší mzdy. Arriva Morava, jejíž řidiči stávkují v části Olomouckého kraje, bude chtít, aby případnou pokutu uhradil Odborový svaz dopravy, který stávku vyhlásil.

On-line přenos

Stávka řidičů autobusů

  • 18:21
    Bohuslav Sobotka

    Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce, aby vznikla pracovní skupina vlády a krajů, která bude řešit, jak může jeho kabinet nejlépe pomoci jednotlivým regionům s přesunem peněz na navýšení platů řidičů autobusů. V pátek se kvůli tomu sejde s šéfkou Asociace krajů Janou Vildumetzovou a bude chtít slyšet krajské návrhy řešení.

  • 18:10

    Česká Lípa: Ředitel dopravní společnosti BusLine Radek Chobot, stejně jako místostarosta Juraj Raninec, za stávkou spatřuje ryze politický motiv – komunisté podle nich ve městě chtějí komunální dopravní podnik a snaží si ho tímto způsobem vynutit. To komunistický zastupitel František Chot odmítá: „KSČM stávku neorganizuje, ale rozhodně ji podporujeme. Určitě bychom se nesnížili zneužívat řidiče k nějakým cílům.“

  • 18:04
    Bohuslav Sobotka

    Bohuslav Sobotka v tiskovém prohlášení: „Jsem přesvědčen, že si řidiči lepší výplatu zaslouží, jejich mzdy dlouhé roky stagnovaly, mimo jiné díky tomu, podle jakých kritérií se soutěžilo provozování autobusové dopravy. Soutěže na cenu v řadě míst vytvořily ‚skleněný strop‘, který výrazně zkomplikoval možnosti růstu platů.“

Tři miliony korun bude žádat Olomoucký kraj od společnosti Arriva Morava, jejíž řidiči vstoupili do stávky na Jesenicku a Šumpersku, kde tak ve čtvrtek nevyjela většina regionálních autobusových spojů. Podle mluvčí kraje Kamily Navrátilové sankce vyplývá ze smlouvy s dopravcem. „Sankce za nejeté spoje budeme určitě uplatňovat,“ ujistila.

Mluvčí Arrivy Roman Herden oznámil, že pokud se tak stane, bude dopravce chtít, aby sankci uhradili odboráři. „V případě, že by nám objednatel udělil pokutu, budeme hledat cestu, jak ji přenést na Odborový svaz dopravy, který stávku zorganizoval a je za ni odpovědný,“ uvedl mluvčí. 

Tento záměr ale zpochybňuje Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Podle jejího místopředsedy Víta Samka by firma musela nejdřív prokázat, že stávka byla nezákonná. „Škodu ze stávky nese zaměstnavatel. Zaměstnanec odpovídá jen za škodu, kterou by sám způsobil, například pokud by něco rozbíjel. Samotné zastavení práce a vzniklá škoda zaměstnavateli je právě ten nátlakový prostředek, kterému mohla firma předejít,“ řekl. Právo na stávku zaručuje Listina základních práv a svobod.

Jihomoravský kraj předal stávku žalobcům, mají prověřit zákonnost

Sankce chce uplatnit i jižní Morava. „V každé smlouvě je pokuta za nepřistavení autobusu. V souvislosti s péčí řádného hospodáře nemáme ani žádnou jinou možnost než sankce po dopravcích tvrdě vyžadovat,“ uvedla náměstkyně hejtmana Jihomoravského kraje Taťána Malá (ANO).

Kraj oznámil, že smluvní sankce vůči dopravcům uplatní, i když autobusy nevyjely kvůli stávce řidičů. Ti se přitom bouří především kvůli postupu vlády a samotného kraje. Náměstkyně podotkla, že na sankce upozorňovala již předem. Hejtman Bohumil Šimek (ANO) navíc již ve středu avizoval, že kraj také nechá prošetřit zákonnost stávky.

Podnět krajským žalobcům dalo hejtmanství ve čtvrtek odpoledne. Náměstkyně Malá je přesvědčena, že kraj má na pokutu nárok i v případě, že je stávka vyhlášena v souladu se zákonem. „Dopravce (…) musí zajistit náhradní plnění. To se nestalo,“ míní.

David Grund ze společnosti Tourbus, jejíž řidiči v Jihomoravském kraji stávkují, řekl, že nastalou situaci bude řešit s příslušným náměstkem a radním pro dopravu Romanem Hanákem (ČSSD) a hejtmanem Bohumilem Šimkem (ANO).

Ostatní dopravci zasažení stávkou se k hrozící pokutě zatím nevyjádřili a na rozdíl od Olomoucka tak není jasné, zda budou chtít pokutu přenášet na odboráře. Podle informací ČT někteří z nich ale blíže nespecifikované právní kroky chystají.  

Pokutu žádá i Česká Lípa

Sankci se chystá uplatnit i Česká Lípa. „Město Česká Lípa má odpovědnost platit za objednané služby, což je ročně 35 milionů korun. Dnes město ale řádně objednanou službu pro občany České Lípy nedostalo, takže zcela jistě dojde na smluvní pokutu podle uzavřené smlouvy,“ uvedla českolipská starostka Romana Žatecká (ČSSD).

Zatímco v Jihomoravském kraji stávkují zaměstnanci pěti dopravců a v Olomouckém kraji část řidičů Arrivy, na ochromení České Lípy stačila stávka řidičů místního provozu společnosti BusLine. Ti se k protestu připojili všichni, jejich zaměstnavatel se ale během dopoledne domluvil s jiným dopravcem, který během čtvrtka zajistil částečný provoz MHD.

Sobotka chce pracovní skupinu vlády a krajů

Vláda ve středu rozhodla, že vyhradí ve vládní rozpočtové rezervě 420 milionů korun na pomoc krajům v souvislosti se zvýšením mezd řidičů autobusů. Tato částka by podle premiéra měla kompenzovat krajům zhruba polovinu letošních nákladů spojených s navýšením platů, které vychází z loňského nařízení vlády.

Gesto kabinetu rozsah stávky omezilo, trvajícími výhradami v regionech se ale chce ministerský předseda Bohuslav Sobotka nadále zabývat – a navrhuje vznik pracovní skupiny vlády a krajů, která bude řešit, jak může jeho kabinet nejlépe pomoci jednotlivým regionům s přesunem peněz na navýšení řidičských platů.

V pátek se sejde s předsedkyní Asociace krajů a karlovarskou hejtmankou Janou Vildumetzovou (ČSSD). „Budu chtít, aby všech čtrnáct krajů dalo jasný návrh, jakým způsobem by měly být finanční prostředky poskytnuty, aby jim to pomohlo,“ řekl. „Připravíme materiál do vlády a vláda by potom znovu tuto věc projednala a definitivně by rozhodla, jak bude 420 milionů korun krajům poskytnuto,“ dodal. Poznamenal, že vláda na svém loňském nařízení o zvýšení mezd řidičů trvá a že bude kontrolovat, zda jim firmy skutečně platí víc.