S internetem je bezdomovcům lépe. Díky němu zjistí, kde přespat a kde se najíst

Webová mapa pro lidi bez domova (zdroj: ČT24)

Speciální interaktivní mapa pro lidi bez domova, která funguje jak v Ostravě, tak v Praze, pomáhá lidem bez domova zjistit, kde je možné přespat nebo se zdarma najíst. Osoby bez přístřeší přitom nemusejí mít internet, s přístupem do aplikace jim pomohou neziskové organizace.

Plnit program daty pomáhají hlavně lidé, kteří žijí na ulici. „Do databáze zaznamenávají vlastní zkušenosti například s ubytovnami,“ sdělil redaktor České televize Tomáš Indrei.

S aplikací a s pomocí dalším osobám se rychle sžil také pětašedesátiletý pan Evžen, který žil na ulici sedm let. Od malička je tělesně postižený - chodí o berlích. Bral pouze částečný invalidní důchod, a když ho žena opustila, peníze na nájem neměl.

Díky tomu, že potkal lidi z neziskové organizace, kteří mu pomohli k novému bydlení, už několik měsíců žije v sociálním bytě. „Ze zkušenosti vím, že když jsem potřeboval něco řešit, tak jsem nevěděl, kam se obrátit. A neznalost neomlouvá. Někteří lidi se mnou nechtěli mít nic do činění a mé potíže se prohlubovaly,“ uvedl s tím, že nyní se povědomí o moderním programu snaží šířit všude mezi svými známými, kteří jsou v těžké životní situaci.

Výhoda mapy je, že je interaktivní. Pokud máme nějaký poznatek, ke kterému se běžně nedostanete, například, že na tuto ubytovnu berou zvířata, nebo máte dobrou zkušenost s nějakou poradnou a víte, že tam jsou fajn lidi – můžeme tam tuto zkušenost zanést.
Eliška Černá
administrátorka webu, společnost Aslido

Nová mapa by podle něj mohla v budoucnu pomáhat nejen lidem na ulici, ale i těm, kteří se ocitnou ve špatné finanční situaci a nebudou mít třeba na jídlo.

Webová stránka mapabezdomova.cz, která by měla sloužit dobrovolníkům, sociálním pracovníkům, ale třeba i samotným lidem bez domova, vznikla v rámci projektu Krisa. Vedle ubytoven, veřejných jídelen a poradenských center najdou v mapě lidé například i potravinové banky.

Kraj rozdělí letos na sociální služby 1,1 miliardy

Rozpočet sociálních služeb bude letos v Moravskoslezském kraji oproti loňsku o něco bohatší. Z krajské pokladny do nich má směřovat přes 1,1 miliardy korun, o 100 milionů více než loni. O dalších penězích do sociální oblasti by zastupitelé měli rozhodovat ještě letos na podzim.

„Těší mě, že proti loňskému roku se nám podařilo pro financování sociálních služeb v našem regionu získat pro letošní rok o 100 milionů korun více. Nicméně nám stále chybí přibližně 250 milionů korun, které by pomohly mimo jiné zlepšit odměňování pracovníků v přímé péči, jejichž práce je těžká a podle mého názoru není dostatečně finančně ohodnocena,“ míní náměstek hejtmana Jiří Navrátil (KDU-ČSL).

Krajský úřad letos přijal 200 žádostí poskytovatelů sociálních služeb o dotace na 650 sociálních služeb. „Věříme, že ještě nějaké peníze přijdou ze státního rozpočtu, a těmi bychom dofinancovali služby alespoň do nějakého optima,“ dodal Navrátil.