Litoměřice se rozhodly vsadit na elektromobily a elektrobusy

Studio 6: Litoměřice a elektromobilita (zdroj: ČT24)

Krok k elektromobilitě udělaly Litoměřice. Zatím testují 10 služebních elektromobilů, které využívají v rámci operativního leasingu. Po dvou letech projekt vyhodnotí, zda auta nakoupí a v jakém počtu. Postupně pak zamýšlejí elektrifikovat také veřejnou dopravu nákupem elektrobusů.

Do pěti let si proto město hodlá pořídit čtyři elektrobusy. Vysoké pořizovací náklady – cena jednoho se pohybuje kolem milionu korun – by měly být vykompenzovány úsporným provozem (sto kilometrů ujedou za méně než stokorunu) a nízkými emisemi. Město také věří, že získá dotaci od státu. Litoměřice mají nyní tři nabíjecí stanice a do konce roku chystají další dvě. 

K zakoupení elektromobilů hodlají také motivovat obyvatele, i příslibem, že v budoucnu budou také oni moci využít státní dotace. 

Stát elektromobilitu podporuje

Národní plán čisté mobility počítá s šesti tisíci elektromobily v zemi do tří let, na CNG (stlačený  zemní plyn) pohon by mělo jezdit 50 tisíc aut. Přibývat by mělo i nabíjecích stanic. Do roku 2020 by jich mělo přibýt na 1200. 

Ministerstvo průmyslu a obchodu vypsalo v lednu další dotační program pro firmy na nákup elektromobilů a budování nabíjecích stanic. Celkem může rozdělit až 150 milionů korun. Žádosti bude přijímat od března do konce května. Jeden subjekt bude moci získat podporu 50 tisíc až deset milionů korun. Z výzvy jsou vyloučeny pražské podniky.

Loni se do podobného dotačního programu přihlásilo 53 projektů, které získaly přes 39 milionů korun. Celkově mělo ministerstvo v rámci operačního programu připraveno na podporu elektromobilů 80 milionů korun.