Renarkon otevřel druhý „tréninkový“ byt. Pouze pro vyléčené narkomany

Druhý byt pro narkomany (zdroj: ČT24)

V Moravskoslezském kraji žije podle protidrogových odborníků na 5000 lidí, kteří jsou závislí na opiátech a pervitinu. Pro jejich snadnější návrat do běžného života otevřela obecně prospěšná společnost Renarkon v pořadí už druhý byt. Vyléčení narkomani zde mohou žít maximálně rok.

Při ukončení léčby závislosti je totiž podle odborníků důležitá plynulá adaptace do takzvaného „normálního“ života. Právě tomu napomáhají, vedle pravidelné terapie, také tréninkové byty.

Podle redaktora České televize Jiřího Loučky nalezli domov v bytě dva muži. Jedním z nich je šestadvacetiletý Petr Mikina z Jeseníku.

„S opiáty a alkoholem začal už na internátě,“ zjistil Jiří Loučka. Po odvykací léčbě a léčbě v Renarkonu se mohl ucházet o tréninkový byt. Abstinuje totiž a chodí do práce. O apartmán se dělí se spolubydlícím. Každý z nich platí na nájemném 3300 korun. Muže a jejich návrat do života sleduje pravidelně pracovník Renarkonu. „Byt by museli v případě, že by se opět navrátili k drogám, okamžitě opustit,“ dodal Jiří Loučka.

Odhadovaný počet problémových uživatelů drog na 1000 obyvatel ve věku 15–64 let v ČR v roce 2015 podle krajů:
Zdroj: ČT24/Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti

Počet drogových zločinů roste

V Moravskoslezském kraji loni přibylo lidí obviněných z takvaných drogových zločinů. V roce 2016 jich bylo 460, předloni 416. Pracovníci zdejšího speciálního týmu Toxi v roce 2016 řešili 379 případů. Odhalili 37 varen pervitinu a 51 pěstíren marihuany. Tři lidé po požití drog zemřeli.

Ve všech případech šlo o otravu fentanylem, což je droga, která se v regionu objevuje v posledních letech. Narkomani jej získávají z léčivých náplastí. Droga je mnohonásobně účinnější než třeba heroin a existuje u ní obrovské riziko předávkování.

  • Fentanyl je syntetická droga, která se v poslední době objevuje v celé střední Evropě. Ve zdravotnictví se používá jako silné analgetikum v různých formách. Chronicky nemocným pacientům mohou lékaři předepisovat na bolesti například transdermální náplasti s obsahem této látky.
  • Fentanyl, který se v posledních letech objevil v Česku, na území Ostravy postupně z trhu vytlačuje heroin. ČTK to řekl kriminalista, který se v krajském městě drogovou problematikou zabývá. Uživatelů této syntetické látky podle něj přibývá velmi rychle, především kvůli účinku. Fentanyl se vyrábí z léků dostupných na zahraničním trhu.
  • „Fentanyl je syntetickou náhražkou heroinu. Jeho uživatelé v hojném počtu nyní sahají po této nové látce. Hlavním důvodem je to, že heroin se různě ředil, a kupující nikdy neměl jistotu, co si vlastně pořídil,“ řekl ČTK policista, který nechtěl zveřejnit své jméno. Podle něj tyto obavy u fentanylu odpadají.
  • Podle českého Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti má fentanyl až 80krát vyšší účinnost než stejné množství čistého heroinu a zhruba 50krát vyšší účinnost při utlumení dýchání.
  • Zdroj: ČTK