Dům zvaný maršmeloun, proti kterému se v Praze demonstrovalo, má stavební povolení

Stavební povolení pro bytový dům přezdívaný maršmeloun platí. Po letech tak končí spory, jestli stavba může v historickém centru Prahy vzniknout. Stavební úřad vydal povolení už v červnu 2015. Jeho platnost však byla pozastavena – stavbu totiž řešil pražský magistrát i ministerstvo kultury. Teď už ale kontroverzní stavbě nic nebrání. Informace ČT sdělila mluvčí městské části Praha 1 Veronika Blažková.

Investor ale musí stavbu zahájit do června. Měl na to totiž dva roky od vydání povolení. Podle Veroniky Blažkové se lhůta počítá od prvotního rozhodnutí, a vyprší tedy letos v červnu. „Dá se předpokládat, že v tomto případě investor zažádá o prodloužení,“ uvedla Blažková. Stavební úřad stále řeší dílčí námitky, které ale nemají vliv na platnost povolení.

Jak už dříve uvedla ČTK, řízení na stavebním úřadu pokračovalo po souhlasném stanovisku pražského magistrátu. Stanovisko vydala Praha loni v prosinci. Podle tehdejšího vyjádření památkářů je bytový dům z hlediska památkové péče přípustný a není rušivým prvkem.

Na magistrátu skončil spor kvůli rozhodnutí ministerstva kultury. „Zásadní a rozhodující bylo rozhodnutí ministerstva kultury, které zažádalo o doplnění některých podkladů,“ poznamenala Blažková.

Projekt dlouhodobě vyvolával spory, jestli je tento typ stavby vhodný do historického centra Prahy. Autor návrhu architekt Zdeněk Fránek nicméně odmítá výtky odpůrců – nikdy prý nepočítal s fasádou v růžové barvě. Právě ta zřejmě dala vzniknout přezdívce maršmeloun. Že se s růžovou fasádou domu nikdy nepočítalo, sdělila ČT i mluvčí Prahy 1.

Fasáda budovy Face house
Zdroj: Franek Architects

V centru města se v minulosti na protest proti stavbě sešly stovky lidí. Mezi demonstranty byl i někdejší náměstek primátorky Matěj Stropnický (Z) nebo lidovecký radní zodpovědný za kulturu Jan Wolf.