Podvody s recepty. Ostravský soud rozplétá případ údajné škody za miliony

Krajský soud v Ostravě se ve středu začal zabývat případem dvou lékařů, kteří měli bez vědomí pacientů vystavovat recepty na některé léky. Škoda podle žalobce dosahuje více než pěti milionů korun.

Recepty měli lékaři následně předkládat lékárnici v lékárně v Ostravě-Krásném Poli, v níž byli oba muži společníky a jednateli. Podle obžaloby lékárnice, přestože věděla, že k vystavení receptů byly zneužity osobní údaje, zavedla recepty do evidence lékárny a následně je dala k úhradě zdravotním pojišťovnám.

Lékaři Zdeněk Pastor a Tomáš Pastor před soudem odmítli vypovídat. Stejně se zachovali i v přípravném řízení. K celému případu se odmítla vyjádřit i lékárnice Silvie Karkošková.

Podle obžaloby trojice podvody páchala v letech 2008 až 2010. Osobní údaje pacientů údajně lékaři získávali především z evidence pacientů 1. Oční s.r.o. či oční ordinace jednoho z obžalovaných. Na jejich počínání se přišlo díky kontrolní činnosti pojišťoven. Trestní oznámení na oba lékaře podalo již v roce 2010 Ostravské oční centrum 1. oční ve Vítkovické nemocnici. Centru měla jejich počínáním vzniknout škoda za několik milionů korun.

Lékaři měli recepty vystavovat v rámci své lékařské praxe, přitom zneužívat osobní údaje pacientů, kteří o této situaci nevěděli. Stejně měli vystavovat tyto recepty i jmény dalších lékařů (svých kolegů) v rámci zdravotnického zařízení, kde vykonávali lékařskou praxi.
Gabriela Holčáková
mluvčí moravskoslezské policie

Všichni tři jsou obžalováni z podvodu. V případě prokázání viny lékařům i lékárnici hrozí trest odnětí svobody na pět až deset let, sdělila již dříve mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Předepsané léky, které pak lékárnice podle policie nechávala proplatit u pojišťoven, v její lékárně někdy vůbec nebyly skladem, případně byly ještě prodány dalším osobám.

Podvody s recepty se děly od července 2008 do května 2010 v Ostravě a na Ostravsku, sdělila mluvčí. „V době, kdy oba lékaři ukončili svůj pracovní poměr v předmětném zdravotnickém zařízení, rapidně poklesl počet předepsaných lékařských receptů,“ naznačila Holčáková, jak byl údajný podvod odhalen.

Při vyšetřování policie podle Holčákové vyhodnocovala stovky receptů. Vyslechla také asi 3000 lidí, zejména pacientů, jejichž jména byla využita k vystavení podvodných lékařských předpisů.

  • Více než čtyři miliony korun zpronevěřil podle policie lékař jedné ostravské nemocnice. Svým pacientům údajně předepisoval drahé léky ve větším množství, než užívali. Zbytek pak pod cenou prodával. Obviněni byli kromě lékaře i další dva lidé, kteří mu při prodeji léků pomáhali, v lednu to uvedl náměstek moravskoslezského policejního ředitele Radim Wita.
  • Onkolog měl předepisovat pacientům drahé léky hrazené pojišťovnou, které se používají na léčbu onkologických onemocnění. Jedno balení vyjde i na 90 000 korun. Pacienty neposílal do lékárny, léky jim vydával přímo ve své ordinaci. „Vykázal, že pacientovi předepsal dvě balení. Jedno mu předal, druhé si nechal,“ uvedl Wita. Pak je měl prodávat pod cenou nebo vracet do lékáren.