Zoologové vyrazili do Javoříčských jeskyní. Za netopýry do největších českých zimovišť

Tma, teplota okolo osmi stupňů, vysoká vlhkost vzduchu a obří kolonie netopýrů. V jeskyních, které jim nabízejí stálé podmínky, mají ideální prostředí k přečkání zimních období. Teď za nimi vyrážejí zoologové, aby je sečetli. Zhruba šest tisíc netopýrů napočítali v Javoříčských jeskyních. Jedná se o vůbec nejrozsáhlejší netopýří zimoviště v Česku.

Aby bylo sčítání co nejpřesnější, míří do jeskyní více zoologů najednou. „Kolega je vyšší a vidí úplně pod jiným úhlem než třeba já,“ vysvětluje zoolog Jiří Šafář z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR to, proč je důležité nasadit do jeskyně více odborných „očí“.

Při sčítání nesmějí zoologové vynechat ani místa, která jsou pro ně téměř nedostupná. Naopak pro netopýry ideální. V jedné z malých jeskyní, která má na délku přibližně 120 metrů, našli zoologové koncem ledna 32 zvířat, jejichž populace se skládala ze šesti druhů. „Nejpočetnější byl netopýr černý. Tvořil polovinu z nalezených zvířat,“ uvedl Jiří Šafář.

Sčítáním netopýrů se odborníci v Česku zabývají od padesátých let minulého století. U některých druhů sledují populační trendy. „V zimovištích je netopýry možné pohodlně spočítat, v létě jsou zvířata mnohem hůř dostupná. V tuzemsku odborníci sledují přes 900 lokalit, v Olomouckém kraji jsou evidovaných zimovišť desítky,“ řekl před časem Šafář.

  • V zimě v roce 2007 se podle zoologů promítly do zimování netopýrů nezvykle vysoké teploty, které tehdy panovaly ještě v první polovině ledna. Zvířata odborníci nacházeli na jiných místech, než bývají v době, kdy mrzne. U některých druhů dokonce pozorovali páření uprostřed zimy.

Jedním z netradičních netopýřích zimovišť je hrad ve Šternberku. Netopýři hvízdaví a rziví se tam skrývají za dřevěným obložením oken. Odborníci jich tam každoročně napočítají několik stovek.

Netopýři zimují zpravidla na stejném místě jako předešlá léta. Kvůli letošním velkým mrazům ale někteří z nich své chování změnili. Hlouběji do jeskyní se navíc schovaly i jinak odolnější druhy netopýrů.