Dubaj nebo Slovensko? Mezi českými turisty bodují obě destinace

Na veletrh přijíždí více vystavovatelů ze Slovenska, Maďarska a Rakouska (zdroj: ČT24)

Na brněnském výstavišti začal maraton veletrhů zaměřený na cestovní ruch – veletrh GO, ten se zaměřuje na výjezdovou turistiku, a REGIONTOUR, který nabízí spíš turistické možnosti v regionech a podporu domácího cestovního ruchu. O akci se zajímá čím dál více států střední Evropy, nejvíce vystavovatelů přijíždí ze Slovenska, Maďarska a Rakouska, do budoucna by jich mělo být více i z Polska. Nabídky cestovních kanceláří a turistických regionů lidé mohou navštívit do neděle.

Přestože je o veletrhy stále větší zájem, nepřijely některé agentury, které se zaměřují na výjezdy do Turecka anebo do Egypta. „Samozřejmě se odráží bezpečností situace, je ale nutné zmínit i další faktory – devizový kurz koruny, která je méně výhodná pro cestu do zahraničí i rostoucí kvalitu služeb nabízených v českém cestovním ruchu,“ popsala situaci ředitelka České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Monika Palatková.

Do některých lokalit ale Češi cestují častěji než dříve. Mezi taková místa patří nejen exotická Dubaj, ale také sousední Slovensko. „Drží se v posledních letech v té TOP 5 destinací. Neexistuje tam jazyková bariéra, lidé ví, co mají čekat, mají tam vazby,“ vysvětlila Palatková.

V tuzemsku patří mezi oblíbené turistické regiony jižní Čechy, jižní Morava anebo také horské regiony či Středočeský kraj, kde je velký počet chalup. „V posledním roce roste také lázeňský turismus, takže lázeňský trojúhelník a pak další menší lázeňská města,“ doplnila ředitelka.

Po Česku cestují nejen místní, ale i zahraniční turisté, také jejich počet v posledních letech roste. „Nahrává tomu slabší koruna, bezpečnostní situace, protože Česká republika byla zvolena jako šestá nejbezpečnější destinace na světě,“ uzavřela Palátková.

Součástí veletrhů jsou i festivaly

Kromě klasických stánků s letáky a informačními brožurami jsou na výstavišti pro návštěvníky připravené také interaktivní expozice. Dostanou nejen potřebné informace o daném regionu či konkrétním produktu, který si mohou koupit jako dovolenou, ale řadu věcí si mohou vyzkoušet či virtuálně prohlédnout. Jeden z takových moderně pojatých stánků reprezentuje i pořadatelské Brno.

Součástí jsou i tradiční festivaly RegFoodFest, který představuje krajové gurmánské speciality, a již 20. ročník cestovatelského festivalu Go Kamera, jenž se letos bude věnovat především Himálaji. Ve čtvrtek jsou veletrhy určené odborné veřejnosti, pro ostatní zájemce budou otevřené od pátku do neděle.