Mobilní hospice na Plzeňsku mají šanci na dotaci – kraj pro ně poprvé vypsal program

Kraj na mobilní hospice zatím vyčlenil 1,5 milionu (zdroj: ČT24)

Plzeňský kraj letos poprvé vypíše dotační program na podporu mobilních hospiců. Kraj zatím pravidelně přispívá jen na provoz jediného kamenného hospicu v Plzni. Už loni ale přispěl i na provoz mobilních zařízení a dotační program má zajistit transparentnější přidělování peněz. Kraj do něj vloží 1,5 milionu korun a přihlásit se mohou všichni poskytovatelé mobilní hospicové péče.

„Je obecná shoda na tom, že pokud by bylo potřeba tyto peníze na mobilní hospice navýšit, že to navýšíme,“ uvedla už dříve krajská radní Milena Stárková (ČSSD). V Plzeňském kraji teď fungují dva mobilní hospice. Jeden je na Tachovsku a druhý hospic Náruč je v Plzni.

Nový dotační program má ale zajistit, aby se stala mobilní hospicová péče pro lidi dostupnější. „Budeme velmi rádi, když se najdou i v jiných částech regionu ochotní poskytovatelé této náročné služby, a určitě to budeme podporovat,“ dodala Stárková.

Nemocným poskytují týmy mobilních hospiců paliativní péči, která má mírnit bolest a další tělesná a duševní strádání a také pomáhá zachovat pacientovu důstojnost. Klientům i jejich rodinám pak poskytují odborníci psychosociální a duchovní podporu. 

„Jde o to, že jsme 24 hodin na telefonu, takže rodina nám může kdykoli zavolat. Sestřička vyjede k rodině jak na plánovanou návštěvu, tak k pohotovosti, a pomáhá rodině se vším možným ošetřováním,“ vysvětluje vedoucí tachovského mobilního hospicu Iva Csanálosi.

 Mobilní hospicovou péči ale zatím zdravotní pojišťovny neproplácí. Do úhradové vyhlášky by mohla být zařazena nejdříve od ledna 2018.

Kromě příspěvků na mobilní hospicovou péči kraj přispívá i jedinému kamennému hospicu v kraji – svatého Lazara v Plzni. Ten dostával od kraje v minulých letech milion korun, loni byl příspěvek výjimečně dvoumilionový.