Majitelům kotlů bez revize hrozí vysoká pokuta. Revizního technika už letos neseženou

Nutné revize kotlů

V Moravskoslezském kraji je málo revizních techniků, kteří by vydali příslušné zákonné osvědčení pro kotel na pevná paliva. Ty pro ně přitom musejí mít jejich majitelé do konce roku. Technici jsou ale už plně vytíženi a mají vesměs volné termíny pro revize až po Novém roce. Pokud majitelé kotlů posudek na vyžádání nepředloží, hrozí jim pokuta až 50 tisíc korun.

Pálíte jenom dřevo, nebo používáte i jiné palivo? Tak zní jedna ze základních otázek revizního technika, který prověřuje funkčnost kotlů na tuhá paliva. Na místě stráví přitom asi hodinu. „Samotná kontrola zabere 30 minut a vypisování revize další půl hodinu,“ uvedl revizní technik Bernard Opoloný. 

„Cena prohlídky je individuální a není zákonem stanovená. Pohybuje se od šesti set do patnácti set korun. Záleží především na dojezdové vzdálenosti technika,“ zjistila redaktorka ČT Martina Koziolová.

Lidé nechali všechno na poslední chvíli, jak se říká, poptávka je tak obrovská, že už máme termíny i na příští rok.
Bernard Opoloný
revizní technik

Na konci revize vystaví technik doklad o kontrole, který se předkládá obecnímu úřadu, pokud o něj požádá. Kontroly kotlů musejí jejich majitelé nechat provést vždy jednou za dva roky. Zákon, který první revizi kotle nařizuje do konce letošního roku, platí už od roku 2012. Nově požadovaná revize kotlů je obdobou STK u automobilů.

V případě, že má revizní technik plno, stačí majiteli kotle písemná objednávka termínu kontroly na příští rok. Pokud nesplní ani tuto možnost, hrozí mu vysoké sankce. Podle tiskové mluvčí ministerstva životního prostředí Petry Roubíčkové chce ministerstvo pravidelnými revizemi zajistit dobrý technický stav zdrojů vytápění a přispět tím ke snížení vlivu lokálních topenišť na ovzduší po celé České republice.

Jestliže lidé nestihnou včas posudek na vyžádání obce s rozšířenou působností dodat, hrozí jim vysoká pokuta. „Pokuta u fyzických osob činí 20 tisíc korun, v případě podnikatelů až 50 tisíc korun,“ upřesnila Petra Roubíčková, tisková mluvčí ministerstva životního prostředí.

Úředníci se již připravují na kontroly

Města v Moravskoslezském kraji se připravují rovněž na kontroly domácích topenišť. Někde do problémových míst úředníci vyrazí už v lednu, jinde počkají na podněty obyvatel. Přijímat kvůli nové agendě další pracovníky zatím nebylo nutné. Radnice čekají, jak náročné kontroly budou. O zavedení nízkoemisních zón pro automobily většina oslovených radnic neuvažuje, hlavně kvůli chybějícím obchvatům.

„Naši úředníci v prvních týdnech roku prověří revize kotlů všude tam, kde budou kontrolovat, čím lidé topí podle nového zákona. Taková místa už máme vytipována, tam vyrazíme na kontroly už na začátku roku a samozřejmě budou řešit také došlé podněty,“ potvrdila mluvčí Magistrátu města Karviná Šárka Swiderová.

Také v Bohumíně na Karvinsku možnost kontroly vítají. „Určitě to však neznamená, že začneme od ledna hromadně přepadávat domácnosti. Kontroly nastanou až ve chvíli, kdy selžou ostatní možnosti domluvy a nápravy,“ řekla mluvčí města Lucie Kolková. 

Řešíme až několik desítek podnětů ročně, na obyvatele rodinných domků, kteří údajně porušují zákon o ochraně ovzduší.
Lucie Kolková
mluvčí města Bohumína na Karvinsku

V Opavě se kontrolám budou věnovat tři pracovníci z odboru ochrany ovzduší a odpadového hospodářství, kteří mají potřebné zkoušky v oblasti ochrany ovzduší. Jejich nadřízený Albert Červeň uvedl, že jeho lidé do terénu vyrazí až na základě dalšího vývoje. „Bude to záviset na přijatých podnětech od občanů a na získaných předběžných důkazech,“ řekl.

Podobná situace je i v Hlučíně na Opavsku. Tamní starosta Pavel Paschek (Občané pro Hlučín) spoléhá na to, že hodně vyřeší dobré sousedské vztahy. „Nemyslím si, že by se našli lidé, kteří by topili odpadem. Když se objeví problém s podezřelým kouřem, jde podle mého názoru spíše o špatný způsob topení nebo užití nevhodného paliva, například vlhkého dřeva,“ míní. Kontroly bude mít na starost jedna úřednice, která bude k dispozici i okolním obcím.

V Klimkovicích na Ostravsku budou kontroly provádět úředníci magistrátu. Toho se ale obává starosta Zdeněk Husťák (ČSSD). „Když dnes něco potřebujeme po odboru životního prostředí Magistrátu města Ostravy, lhůty jsou nekonečné. Takže nám vůbec není jasné, jak by za těchto okolností mohly kontroly fungovat,“ řekl.

Cestou, jak zlepšit v městech kvalitu ovzduší, jsou nízkoemisní zóny pro automobily. Tato možnost ale u většiny oslovených radnic krachuje na absenci alternativní trasy, především obchvatů. „Stát nám slíbil obchvat, ten by problém z velké části vyřešil. Zavedení zóny by způsobilo problémy okolním obcím a městům,“ řekla mluvčí Karviné. Stejná situace je i v Hlučíně či Bohumíně. Jen v Opavě o zavedení zóny uvažují, ale také až po dobudování obchvatu.