Škola v Želešicích zůstává kvůli azbestu zavřená. Děti se učí na radnici

Děti v Želešicích na Brněnsku se po neplánovaném dvoudenním volnu začaly zase učit. Čeká je zkrácená výuka v náhradních prostorách. Budovu školy v ulici 24. dubna obec o víkendu uzavřela kvůli naměřeným zvýšeným hodnotám azbestu. Po zdroji pátrají hygienici. Výsledky kontrolních měření budou příští týden.

Dvě stovky dětí ze školy v Želešicích si užily dva dny neplánovaného volna. Může za to azbest, který hygienici ve škole naměřili. V pondělí o tom informovala škola na svých webových stránkách.

Z výsledků měření je patrné, že došlo k překročení hygienických limitů pro provoz budovy ZŠ a MŠ Želešice. Na základě výše uvedeného důvodu rozhodl zřizovatel Obec Želešice ve spolupráci s vedením školy o uzavření budovy….
Magda Kvardová
starostka obce

Podle aktuálních plánů, platných prozatím od středy do pátku, budou mít žáci na prvním stupni vyučování zkráceno na čtyři hodiny, na druhém stupni na pět hodin. „Jídelna nevaří, stravu nejsme schopni zajistit,“ sdělila ředitelka Dagmar Fránková na webu školy. Zázemí najdou žáci v druhé ze želešických škol, která vyčlení pět tříd a také na obecním úřadu. Školní družina využije prostory fary. Vedení uzavřené školy také pro děti připravuje náhradní program – například návštěvy divadel nebo bruslení.

Situaci na místě sledoval Michal Cagala (zdroj: ČT24)

Hygienici v budově školy provádějí kontrolní měření. „Celou školu projdeme a zjistíme, odkud by se případně mohl azbest do ovzduší dostávat,“ citovala Mladá fronta Dnes, která s informací přišla jako první, ředitelku sekce ochrany a podpory veřejného zdraví jihomoravské hygienické stanice Hanu Pokornou.

Podle Pokorné se azbest může do vzduchu dostávat mnoha způsoby. „Nejčastěji se tak děje při rekonstrukcích starých budov z dob, kdy se ještě materiály s azbestem používaly. Když v nich dělníci začnou hýbat s materiálem, který ho obsahuje, dostává se ven. Tady se ale podle mých informací žádné opravy nedělaly,“ vysvětlila Hana Pokorná.

Podle mínění místních se mohl azbest do ovzduší dostat i s nákladními auty s kamennou drtí, která kolem školy pravidelně projíždějí z blízkého lomu. O možné příčině informovala starostka obce už i vedení kamenolomu. „Jsme připravení při řešení problému spolupracovat,“ řekl Mladé frontě Dnes Zdeněk Pavlík, ředitel divize kamenivo Morava. Podle něj ale za azbest ve škole kamenolom vinu nenese.