Levné volání a data, jako mají firmy? Zapomeňte. Operátoři výzvu Brna zcela ignorovali

Dobrý nápad nevyšel. Ani jeden z mobilních operátorů nezareagoval na výzvu městské části Brno-střed, aby nabídli potenciálním devadesáti tisícům zákazníků – obyvatelům brněnské čtvrti – tarif s neomezeným voláním, SMS a balíčkem dat za 300 korun. Brněnské radnici se nelíbilo, že běžná cena pro zákazníky je mnohonásobně vyšší, než operátoři poskytují firmám nebo velkým institucím. Důchodci tedy platí mnohdy vyšší částky než manažeři nadnárodních společností.

Radnice chtěla jako první v Česku nabídnout svým obyvatelům levnější volání. Ve výzvě hledala dva tarify. Základní s neomezeným voláním, esemeskami a ememeskami. Druhým by byl balíček 5 GB dat, který by bylo možné dokoupit jednou nebo vícekrát za stejnou cenu k základnímu tarifu. Nabídka měla platit dva roky. Úvazek mezi občanem Brna-střed a operátorem by byl na rok.

Radní chtěli využít toho, že bezmála devadesát tisíc obyvatel Brna-střed s vyšší kupní silou, soustředěných na velmi malém území, mohlo být pro operátory lákavou obchodní příležitostí. Přepočítala se. Operátoři měli měsíční lhůtu na podání nabídek, žádný z nich se však nepřihlásil, a radní tak neměli co vyhodnocovat.

Podle radního Bartíka je to důsledek kartelu

Podle radního Svatopluka Bartíka (Žít Brno) je to důsledek kartelu operátorů. T-Mobile a O2 se k záležitosti nechtěly vyjádřit. „Na konec ledna svoláme veřejnou debatu s občany, kam oficiálně pozveme i zástupce operátorů, aby svůj postoj vysvětlili. Je na nich, jak se k tomuto pozvání postaví,“ řekl Svatopluk Bartík. Podle něj radní věnovali přípravě dost času a výzvu postavili tak, aby dokázala operátory oslovit.

Radní Brna-střed vycházeli z toho, že existují propastné cenové rozdíly mezi nabídkou pro české domácnosti na straně jedné a korporace či státní správu na straně druhé. Tři největší čeští operátoři balíček služeb, jaký chtěli pro obyvatele Brna-středu radní, prodávají v rozmezí od jedenácti set do patnácti set korun při úvazku na 2 roky.

Firmám nabízejí operátoři nižší ceny a slevy

Firmám a orgánům veřejné správy ovšem operátoři nabízí služby za ceny výrazně nižší či se slevami ze základního ceníku. „Výzvou jsme chtěli také otevřít diskuzi o tom, že čeští spotřebitelé dostávají za hodně peněz velmi málo služeb,“ vysvětlil radní pro legislativu a informatiku Svatopluk Bartík.

Člen rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřej Malý má pro nezájem operátorů jednoduché vysvětlení. „Nemají zájem si konkurovat v poskytování služeb domácnostem, aby si mohly konkurovat na firemním trhu,“ řekl Malý.

Podle zprávy Evropské komise jsou ceny služeb mobilních operátorů v Česku až o 60 procent vyšší oproti průměru Evropské unie. Mezi nejdražší země Unie patří Česko s Maďarskem, Bulharskem a Řeckem. Podobný závěr vyplynul i ze srovnání neomezených tarifů dTestu. V jiných zemích se za stejné služby platí poloviční částky nebo za své peníze lidé dostanou lepší služby.

Například v Rakousku nabízí jeden z operátorů v rámci neomezeného tarifu kromě volání a SMS i jedenáctkrát větší objem dat než u nás a navíc neomezené množství SMS zpráv v zemích Evropské unie a USA. To všechno za méně než polovinu české ceny. Například zákazníci polského T-Mobilu zaplatí za neomezený tarif v přepočtu něco kolem 305 korun. Oproti českým zákazníkům mají polští k dispozici navíc 5 GB dat.

Výhodný tarif dokážou získat i malé firmy

V Polsku či Rakousku platí fyzické osoby podobné ceny jako firemní zákazníci. Zatímco v Česku dokážou firmy získat tarif s neomezeným voláním a sms a 20 GB dat za 300 korun, na trhu pro domácnosti stojí takový tarif i desetkrát tolik. „Přitom firemní tarify dokážou získat i zákazníci jen s jednotkami sim karet,“ řekl Ondřej Malý. Například Úřad průmyslového vlastnictví má podle něj dohromady 28 sim karet a pět z nich má od Vodafonu za 301 korun měsíčně neomezené volání i sms a čtyři GB dat.

Jestli se bude radnice dále pokoušet získat pro své občany levnější mobilní služby, není zatím jisté. „Musíme se o tom v koalici poradit,“ řekl radní Svatopluk Bartík. Radní nechce jít cestou vytvoření virtuálního mobilního operátora, to podle něj není úkol pro samosprávu. Starosta Martin Landa (Žít Brno) připomněl, že některé obce běžně soutěží cenu elektřiny či plynu pro své občany. „Budeme se snažit mobilní kartel rozbít,“ dodal Svatopluk Bartík.