Americký výrobce svíček otevírá továrnu na Mostecku. Práci tam najde tři sta lidí

Americký výrobce vonných svíček Yankee Candle otevřel továrnu v průmyslové zóně Joseph na Mostecku. Do své první pobočky v Evropě investoval 50 milionů dolarů (1,26 miliardy korun) a v továrně zaměstná skoro tři sta lidí. Roční výroba je nyní plánována na 20 až 30 milionů kusů a svíčky budou určeny především pro trh ve Velké Británii a Evropě.

V novém závodě se budou vyrábět vonné svíčky ve sklenicích o třech různých velikostech. „Yankee Candle hledal místo pro továrnu v celé Evropě, pro Mostecko rozhodl nakonec přístup české vlády, CzechInvestu, města Mostu a to, že je tady dostatek pracovní síly,“ řekl vedoucí týmu závodu v Havrani Mike Ryan.

Plná výroba má začít až v únoru příštího roku, teď zatím běží testovací provoz. V současnosti tak fungují jen dvě linky. Firma má nyní sto zaměstnanců a dalších 150 lidí má nastoupit v prvních třech měsících příštího roku. „Cíl pro rok 2017 je 290 zaměstnanců,“ dodala personální ředitelka Martina Šebestová.

Plány firmy jsou ale v dalších letech ještě větší: během tří let by se měl počet výrobních linek zvýšit na deset a továrna má vyrábět přes 50 milionů svíček ročně. Celkový počet zaměstnanců by měl stoupnout na necelých 400.

Firma Yankee Candle vyrábí v USA vonné svíčky od roku 1969 a patří k nejznámějším světovým výrobcům svíček a vůní jak do aut, tak i do domácností.

Americká firma otevírá svou vůbec první továrnu v Evropě (zdroj: ČT24)

„Mezi pracujícími jsou hodně technické profese, máme silný tým údržby. Hledání lidí nebylo těžké. Asi jméno společnosti a to, že nejsme automobilový průmysl, zapříčinilo, že nábor byl jednoduchý. V současnosti máme přes čtyři tisíce uchazečů v databázi, a to bez personální inzerce,“ pochvalovala si Šebestová.

Průmyslová zóna se má příští rok rozšířit

Průmyslovou zónu Joseph vlastní město Most. Radnice prodala investorovi pozemky za 52 milionů korun při obvyklé sazbě 340 korun za metr čtvereční. „Město poskytlo firmě pobídku 200 tisíc eur (5,4 milionu korun) za to, že vytvořila určitý počet pracovních míst,“ dodal mostecký primátor Jan Paparega. 

Ještě mnohem vyšší daňovou úlevu pak firma dostala od státu: „Dostane daňovou úlevu přesahující 250 milionů korun, kterou si bude moct odpočítat až po dobu deseti let,“ uvedl generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera.

V zóně Joseph je tak nyní šest investorů, na další dva pozemky už má Most zájemce. V příštím roce chce radnice investovat do rozvoje zóny, stavby silnic a prodloužení inženýrských sítí zhruba 40 milionů korun. „Vyřešili jsme nyní problém s kapacitou vody, takže můžeme nabízet další pozemky,“ doplnil primátor.