Stavba dálnice D49 má novou zelenou. Získala první souhlasné stanovisko EIA

Ministerstvo životního prostředí vydalo první souhlasné stanovisko EIA ke stavbě úseku budoucí dálnice D49 Hulín–Fryšták, která patří mezi prioritní dopravní stavby určené vládou. Stanovisko obsahuje 17 závazných podmínek, které se týkají především opatření k dalšímu snížení hlukové zátěže dálnice, jako například výstavby protihlukových stěn nebo použití nízkohlučného asfaltu.

Historie dálnice D49 sahá do roku 1996, kdy byla změněna trasa pokračování dálnice D1 od Vyškova. Plánovaná část trasy D1 na Slovensko bude od budoucí hulínské křižovatky u Kroměříže nahrazena dálnicí D49. Ta se stane významnou trasou na území východní Moravy a na hranicích bude navazovat na slovenskou rychlostní silnici R6, která se u Púchova napojít na slovenskou dálnici D1 a tak bude zabezpečeno spojení s Tatrami a Košicemi. Dohoda o tomto propojení mezi vládami České republiky a Slovenské republiky byla podepsána 20. září 2004 ve Zlíně.

Koncem září 2008 byla slavnostně zahájena výstavba prvního úseku, který spolu s další kratší navazující částí po svém zprovoznění výrazně zlepší napojení Zlína a okolí na českou dálniční síť.

Zdroj: ceskedalnice.cz

Novostavba dálnice D49 je součástí hlavního silničního tahu ve směru Brno, Zlín až na hranice se Slovenskem a má měřit přes šestnáct kilometrů. Stanovisko vlivů na životní prostředí EIA k dalšímu záměru pro tuto stavbu vydá úřad podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) ve zrychleném režimu do konce listopadu, další dvě na začátku prosince.

  • Posuzování vlivů záměrů na životní prostředí (proces EIA) je v ČR upraveno zákonem o posuzování vlivů na životní prostředí.
  • Projekty posuzované v procesu EIA jsou například stavby, komunikace, výrobní haly, těžby nerostných surovin, provozy – nově budované, ale i jejich změny, tj. rozšiřování, změny technologií, zvýšení kapacity apod. Cílem procesu (respektive studie) je získat představu o výsledném vlivu stavby na životní prostředí a vyhodnocení, zda je z tohoto ohledu vhodné ji realizovat, respektive za jakých podmínek je realizace akceptovatelná.
  • Zdroj: Ministerstvo životního prostředí ČR

Do konce roku ministerstvo plánuje odsouhlasit šest z devíti prioritních staveb, pro které nebude nutné opakovat celý proces EIA. U těchto devíti staveb vyjednala česká vláda u Evropské komise výjimku a chybějící posudek EIA u nich nahradí zvláštní zákon.

Jde o stavby, které jsou součástí transevropské sítě. Podle mluvčí MŽP Petry Roubíčkové jim bylo vydáno územní rozhodnutí, disponují souhlasným stanoviskem EIA podle zákona z roku 1992 a jsou přímo stanovené nařízením vlády. Mezi stavbami je například dálniční obchvat Českých Budějovic, nový úsek dálnice D11 do Smiřic nebo poslední chybějící úsek D1 Říkovice–Přerov.

Problémové posudky mají desítky staveb

Problémy s platností posudku o vlivu na životní prostředí má přes sto připravovaných dopravních staveb. Původní posouzení proběhlo podle zákona z počátku 90. let a Evropská komise vzkázala vládě, že takové posudky považuje za neplatné. Ve schváleném seznamu prioritních staveb, u kterých stačí závazný posudek ministerstva životního prostředí, jsou ty, které by se měly bezprostředně začít stavět.

Chybějí naopak ty, jejichž faktické zahájení na dosah není včetně jihovýchodní části Pražského okruhu. Kromě něj vypadlo ze seznamu prioritních staveb také dokončení čtyřpruhového úseku silnice I/11 z Ostravy na hranice opavského okresu. Podle dřívějšího vyjádření ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) totiž již probíhá nové řízení EIA, které by mohlo být hotové dříve, než by ministerstvo stihlo vydat své stanovisko.