Vánoční trhy jsou pro stánkaře žně. V Brně budou letos ještě větší

Dvě stovky stánků nabídnou náměstí v Brně na adventních trzích. Více než sto jich bude na Zelném trhu, další desítky Moravském náměstí a náměstí Svobody. Na návštěvníky čekají i nové atrakce. Například gurmánské trhy na Dominikánském náměstí, vyhřívané stany a zimní bar. Vánoční strom se na největším brněnském náměstí rozsvítí 25. listopadu.

Už jen necelý týden zbývá do začátku Brněnských vánoc na náměstí Svobody. Prodejci už staví stánky a město připravuje hrníčky pro horké nápoje, které oproti loňsku budou i s moderním designem. Kromě obvyklých míst letos koledy zazní také z Dominikánského náměstí. Deset stánků tam potěší hlavně gurmány  pochoutkami od místních restaurací a barů. Zaměří se na drůbež a ryby.

Zatímco stánků a lahůdek přibude, auta z Dominikánského náměstí z části zmizí. Městská část parkování kvůli trhům ještě víc omezí. „Parkovací místa jsme museli zredukovat zhruba o polovinu. Řidiči ale budou moci parkovat v nedalekém parkovacím domě,“ říká mluvčí radnice Brno–střed Denisa Kapitančiková.

I letos budou vratné hrnečky a kelímky

Další možností je veřejná doprava. Například se zastávkou u nového zimního baru na náměstí Svobody. Návštěvníci nápoje znovu dostanou jen ve vratných kelímcích a hrníčcích, vrátí je ale nově u všech stánků. „Oslovili jsme známého brněnského výtvarníka pana Kvíčalu, který pro nás vytvořil kolekci čtyř hrníčků se čtyřmi náměstími Brna,“ popisuje nové vánoční hrníčky ředitelka Turistického a informačního centra Jana Janulíková.

Nová podoba vánočních hrnečků
Zdroj: ČT24

O umytí hrnečků se znovu postará speciální myčka ve sto osmdesát kilometrů vzdálené Soběslavi. „My jsme se snažili najít dodavatele, který zajistí všechny parametry, které jsme chtěli, co se týče přísných hygienických opatření,“ vysvětluje Jana Janulíková. Bližšího dodavatele prý zatím Turistické informační centrum nenašlo.

Ceny za pronájem jsou vysoké, prodejce to ale neodrazuje

Brněnské vánoční trhy jsou pro prodejce žně. To dokazuje i každoroční velký zájem o prodejní místa. Letos byl prodejců dvojnásobek než stánků. Proto Turistické informační centrum, které trhy pořádá, letos přišlo s novou metodikou, jak stánky mezi trhovce rozdělit. Určilo, jaké zboží se bude ve kterém stánku prodávat a o ten pak soutěžilo. „Mínusem minulých ročníků brněnských trhů bylo to, že se tady některý sortiment mnohokrát opakoval, i na to návštěvníci poukazovali,“ vysvětluje ředitelka Turistického a informačního centra.

Za malý stánek byla v Brně vyvolávací cena v dražbě 155 tisíc korun, za velký 290 a za zimní bar dokonce 465 tisíc. Například ve Zlíně je maximální cena za stánek 36 tisíc korun, podobně v Ostravě.

Zvýhodňování konkrétních prodejců město odmítá

Ne všem prodejcům se tato pravidla zamlouvají. Například zimní bar u některých provozovatelů vyvolal velké diskuse. „Některé podmínky byly vytvořeny pro konkrétního zájemce. Vyřazuje to hodně lidí ze hry,“ stěžuje si prodejce, který letos poprvé na náměstí nebude.

Tvrdé podmínky město přiznává, zvýhodňování ale ne. „Nám šlo o to udělat to síto opravdu tak úzké, aby se do toho dostali jenom ti nejlepší,“ vysvětluje Jana Janulíková. Loni Brno získalo za pronájem stánků tady na náměstí Svobody 11 milionů korun. Náklady na vánoční trhy byly ale téměř 8 milionů. Letos očekává město podobná čísla.