Nelegální skládka jen pár kilometrů od Budějovic po deseti letech konečně zmizela

Nákladní vozy odvezly přes 6300 tun odpadu (zdroj: ČT24)

Velká nelegální skládka v Hůrách u Českých Budějovic po víc než 10 letech konečně zmizela. Na ploše jednoho hektaru tam bylo uskladněno šest tisíc tun odpadu; skládka navíc loni v létě hořela a kouř z ní zamořil široké okolí. O milionové náklady na likvidaci se podělily obec, kraj i krajské město. Teď na místě skládky pravděpodobně vznikne průmyslová zóna.

Obyvatelé Hůr dostali neplánovaný vánoční dárek, likvidace odpadů totiž skončila o dva měsíce dříve, než se plánovalo. Nákladní automobily z místa odvezly přes 6300 tun odpadu, který končil ve specializované spalovně v Čáslavi.

Skládku v Hůrách provozovala firma dovážející materiál převážně z Německa. V roce 2007 ale zkrachovala, a tak nebylo po kom likvidaci požadovat. Legislativa totiž na takové případy nemyslí. „Není šance, jak odpady nebo majetek se zápornou hodnotou zlikvidovat,“ dodává Martin Kocábek z jihočeské inspekce životního prostředí.

Proto se na sanaci bývalé skládky musely složit obec, kraj a také nedaleké krajské město České Budějovice. Celkem vyšla likvidace skládky na osm milionů korun. A třeba obec Hůry přispěla jedním milionem, což je celá pětina jejího ročního rozpočtu. „Nějaké uskromnění to přinese, ale budeme se snažit nebrzdit významně všechny připravované projekty,“ uvedl starosta Jiří Borovka (PRO Hůry).

Po novém roce kraj ještě vypíše výběrové řízení na firmu, která změří kontaminaci půdy. „Jde o to, abychom na závěr celé té akce provedli monitoring těch pozemků, aby se prokázalo, že tam není žádné znečištění,“ vysvětluje Hana Pacáková z krajského odboru životního prostředí. Loni v srpnu totiž textilie, pneumatiky a balíky slisovaných plastů – navršené do několikametrové výšky – vzplály. S požárem tehdy bojovalo třináct jednotek hasičů.