Kauza ukradených knih jde k dalšímu soudu. Překupník i státní zástupce se odvolali

Krádež vzácných knih z fary ve Křtinách v hodnotě 3 milionů bude řešit odvolací soud. S původním verdiktem nesouhlasí státní zástupce i překupník ukradených knih podmíněně odsouzený na 2,5 roku. Oba se odvolali proti rozhodnutí blanenského okresního soudu.

Státní zástupce Jaroslav Horák se odvolal kvůli trestu jednoho z obviněných - Martina Charamzy. Soud mu vyměřil 2,5 roku vězení s podmínkou na čtyři roky. Žalobce chce ale trest vyšší, konkrétně požaduje odnětí svobody na tři roky. Martin Charamza kupoval ukradené knihy a dále je prodával.

S rozsudkem ale nesouhlasí ani samotný Charamza, který také podal odvolání. Konkrétní důvody podle soudu teprve doplní. Druhá obžalovaná Jitka Reichenauerová prozatím odvolání nepodala. Soud ji udělil také 2,5 roku vězení podmíněně odložených na čtyři roky za to, že vzácné knihy kradla a prodávala je.

Za utržené peníze koupila manželovi samopal

Reichenauerová byla mezi farníky, kteří od dubna do listopadu 2013 vyklízeli faru ve Křtinách. Žena podle obžaloby z fary postupně kradla knihy a prodávala je Charamzovi, za utržené peníze v řádu desítek tisíc korun pak koupila pro manžela sběratele samopal z druhé světové války.

Ke krádeži se přiznala, ale uvedla, že se domnívala, že jsou ceny bezcenné a že je chtěla zachránit před likvidací. Muže, jenž od ní knihy koupil, se zastává. Tvrdí, že mu zatajila jejich původ. Řekla, že je zdědila. Žalobce ale tvrdí, že překupník musel o původu knih vědět, protože odstranil nápisy a signatury, které dokazovaly původ knih.

Podle dřívějšího vyjádření považuje státní zástupce chování Charamzy za společensky škodlivější. „On ty knihy překupoval, upravoval a rozprodával a finančně se na tom velmi obohatil,“ uvedl.