NSZ prošetřuje volební klip TOP 09 a Žít Brno kvůli rasistickému podtextu

Předvolební klip TOP 09 a Žít Brno, ve kterém vystupuje teplický radní Dominik Feri (TOP 09), prověřují žalobci Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ). Reagují na trestní oznámení, které poukazuje na údajně rasistický podtext spotu. Ten napodobuje scénku z České sody, mluví se v něm o „zbavení se špíny v kraji“. Podle Jana Vituly z TOP 09 je z videa zřetelná nadsázka a recese.

V klipu vystupuje Vitula s brněnským náměstkem Matějem Hollanem (Žít Brno). Společně koupou ve vaně teplického radního Feriho, který je tmavé pleti. Místo něj po „vyprání“ je ve vaně čístý a bílý Michal Doležel (Žít Brno). Spot pak končí sloganem: Vyprali jsme Feriho, vyperem i Haška. Michal Hašek (ČSSD) byl do letošních krajských voleb lídrem sociálních demokratů a hejtmanem Jihomoravského kraje.

„Nejvyšší státní zastupitelství obdrželo podnět od podatele, který se týká obsahu jednoho z předvolebních klipů. K podrobnostem podání ani ke jménům v něm uvedeným se nebudeme vyjadřovat. Po vyhodnocení doručení podání rozhodneme o dalším postupu,“ uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Podle aktérů je klip jasná recese

Hollan i Vitula tvrdí, že podněty může podávat kdokoliv na cokoliv. „Uvidíme, s jakým výsledkem přijde Nejvyšší státní zastupitelství. Myslím ale, že každý pochopil, že jde v klipu o satiru. Žádný rasistický kontext v tom nebyl, spoluautorem je sám pan Feri,“ řekl Vitula.

TOP 09 s Žít Brno se už před volbami vymezovaly vůči Haškovi stejně jako hnutí ANO nebo zelení a Piráti. Volby nakonec vyhrálo hnutí ANO před KDU-ČSL a ČSSD. ANO pak uzavřelo koalici s ČSSD, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Podmínkou bylo, aby Hašek neměl uvolněnou funkci. Hašek žádnou nepožadoval.