Levnější, zato složitější. Elektronické jízdenky v Brně přinesou cestujícím problémy

Brňané, kteří si koupí roční elektronickou předplatní jízdenku, budou od ledna cestovat městskou hromadnou dopravou levněji. Změna ale zasáhne i do fungování krajského integrovaného dopravního systému a části cestujících může přinést problémy. Regionální vlaky a autobusy ještě v příštím roce nebudou mít čtečky karet. Cestující si budou muset vytisknout doklad s kódem.

K cestování mezi Brnem a obcemi v kraji stačí dnes lidem jeden jízdní doklad. Pokud si budou chtít od ledna pořídit roční předplatní elektronickou jízdenku, bude jim fungovat jen po Brně. „Pro mě to nebude tak výhodné. Ještě po koupení jízdenky žádat o slevu a dokoupit si další zóny, je to víc práce než si koupit jeden doklad,“ říká Miroslava Šudová, která denně cestuje mezi Brnem a Rajhradem.

S elektronickou jízdenkou Brno předběhlo kraj

MHD v Brně je součástí krajského dopravního systému, ten ale není na novinky, které začnou od začátku příštího roku platit v Brně, připraven. „Regionální vlaky a autobusy nebudou ještě vybaveny čtečkami karet. Průvodčí nebudou moci zkontrolovat, jestli k té příslušné kartě je přiřazen elektronický jízdní doklad,“ říká ředitel společnosti KORDIS Jiří Horský.

Aby se cestující mohli svézt i mimo Brno, bude k jízdence na platební kartě ještě potřeba mít v telefonu uložený speciální QR kód, nebo si ho vytisknout. Vlaky a autobusy v jihomoravském kraji by měly být čtečkami karet vybaveny až v roce 2018.

Brno chce motivovat lidi k využívání MHD

Vedení Brna se rozhodlo zlevnit roční předplatní jízdenky, jež byly dosud nejdražší v zemi, aby lidi motivovalo k využívání MHD. Levnější cestování budou mít ovšem jen ti, kteří mají trvalé bydliště nebo nemovitost v Brně a poctivě platí za odpady. „Lidé, kteří neplní podmínku bezdlužnosti, kteří si neplní svoje povinnosti, tak nárok mít nebudou,“ vysvětluje náměstek primátora města Brna Martin Ander (SZ). Pro ověření podmínek proto vznikne elektronický systém, jehož součástí je také nový typ jízdenky umístěné na klasických platebních kartách.

Jízdenku bude možné koupit jen v e-shopu

Ani po splnění podmínek, ale nebude získání slevy jednoduché. Cestující se musí zaregistrovat na webu Dopravního podniku města Brna, tedy elektronicky v e-shopu, který od 1. ledna 2017 dopravní podnik zprovozní, koupit a zaplatit roční jízdenku za plnou cenu. Při nákupu pak vyplnit formulář, na jehož základě jim město vrátí 30 procent z ceny ve formě příspěvku. Pro nákup mimo e-shop sleva platit nebude. Dopravní podnik města Brna počítá s tím, že ne všichni jsou schopni se na internetu zorientovat. „Zřídíme kontaktní pracoviště pro ty, kterým budeme při vyřizování pomáhat,“ vysvětlil už dříve vedoucí tarifního oddělení Vít Prýgl.