Autobusy ve Znojmě v pondělí vyjedou. Řidiči nebudou stávkovat

Odboráři ze znojemské dopravní firmy ZDS-Psota nebudou stávkovat. Stávku chtěli původně řidiči zahájit v pondělí. Dnes na schůzce s vedením firmy a městem nakonec podepsali kolektivní smlouvu, která jim zajišťuje zvýšení platů podle jejich požadavků. Město slíbilo, že bude firmě za provozování městské hromadné dopravy platit víc peněz, aby měla na zvýšení mezd.

Kolektivní smlouvu měli odboráři dopravní firmy podepsat už minulý čtvrtek. Nesouhlasili ale s tím, že zvýšení mezd bylo v dodatku smlouvy vázáné na zvýšení finančních kompenzací z veřejných prostředků. Kdo zajistí naplnění vládního nařízení, které garantuje řidičům minimální výdělek, nebylo podle odborářů jasné. Firma na zvýšení platů nemá. Peníze nakonec slíbilo město. „Starosta města garantoval, že firmě zvýší kompenzaci,“ řekl zástupce odborářů Libor Weinstein.

Sedmdesát tři řidičů autobusů ve Znojmě v pondělí stávkovat nebude. Autobusy budou jezdit jako každý den podle jízdních řádů. Od příštího roku vzroste mzda řidičů ve firmě na 108 korun za hodinu jízdy a 88 korun za dobu, kdy jsou v práci, ale nejedou. V současné době berou řidiči 100 korun za hodinu jízdy a 50 korun za hodinu čekací doby. Průměrně řidič stráví v práci měsíčně 230 až 280 hodin, hodinová mzda se tak pohybuje mezi 82 a 85 korunami. To je měsíčně kolem jedenadvaceti tisíc korun hrubého. Nově dohodnutá mzda je včetně prémií, které řidiči dostanou při splnění podmínek, jež jsou uvedené v kolektivní smlouvě.

Společnost zajišťuje také provoz regionálních linek včetně páteřní ze Znojma do Brna. Už ve středu náměstek hejtmana Roman Hanák (ČSSD) řekl, že kraj je připraven podílet se na uskutečnění vládního nařízení a zvýšení platů řidičům. Chce ale ještě od ministerstva práce jasný výklad nařízení.

Znojemsko je poslední oblastí jižní Moravy, kde dosud jezdí dopravci podle smluv uzavřených napřímo bez soutěže. Jednu soutěž už kraj vypsal, ale v jejím průběhu zrušil. Pracuje na další a podle smluv vycházejících ze soutěže mají dopravci jezdit od prosince 2017. Předpokládaná cena zakázky na deset let je víc než tři miliardy korun. „Obálky s cenovými nabídkami už jsme měli otevírat v říjnu, ale rozhodli jsme se o měsíc lhůtu prodloužit, aby mohli dopravci své cenové kalkulace přepracovat,“ uvedl Hanák.

Odboráři, kteří loni iniciovali takzvanou Jabloneckou výzvu za lepší odměny řidičům autobusů, Jihomoravský kraj kritizují, že chce vypsat soutěž na provozování autobusových linek na Znojemsku opět s jediným kritériem, jímž je cena. Tvrdí, že kraj nedoplnil do zadávacích podmínek nařízení vlády o minimálních platech řidičů autobusů. Náměstek hejtmana Roman Hanák (ČSSD) potvrdil, že cena jako kritérium zůstala. „Dopravci ale získali další měsíc na to, aby do svých cenových nabídek nařízení vlády zapracovali,“ řekl Roman Hanák.