Cena za spalovnu v Rybitví je podle opozice přehnaná. Město se ale bojí obnovení provozu

Opozici vadí vysoká cena za spalovnu (zdroj: ČT24)

Odkoupení odstavené spalovny v Rybitví se komplikuje. Město chce vykoupením spalovny zabránit obnovení jejího provozu. Radnice je ochotná za areál zaplatit až 35 milionů korun. Opoziční zastupitelé ale s takovou cenou nesouhlasí. Upozorňují, že by to nebyla konečná částka. Další náklady by si podle nich vyžádala demolice spalovny a sanace pozemků.

Spalovnu provozovala až do roku 2004 chemička Synthesia. Následně byla odstavena, protože nesplňovala emisní limity. Od roku 2006 patří společnosti AVE CZ, která plánovala její modernizaci a chtěla zde spalovat až 20 tisíc tun nebezpečného odpadu ročně.

Firma ale narazila na silný odpor obcí i veřejnosti. Petici proti spalovně podepsalo bezmála 50 tisíc lidí. I kvůli tomu nezískala kladný posudek EIA týkající se dopadu provozu zařízení na životní prostředí. Nyní společnost čeká na výsledek dovolání. 

Pardubická opozice proto kritizuje cenu za elektrárnu. Částka 35 milionů je podle ní přehnaná. Poukazuje na to, že AVE CZ stále nezískala ani integrované povolení, které by umožnilo modernizaci areálu. Spalovna tak podle opozice takovou cenu nemá.

Spalovna v Rybitví
Zdroj: ČT24

Někteří zastupitelé navíc tvrdí, že ani netuší, z čeho při tvorbě ceny vlastník vycházel. „Nedávno bylo na stole 70 milionů korun, teď je to 35 milionů. Já nevím, odkud se ty čísla berou,“ poznamenal opoziční zastupitel František Brendl (Pardubáci). Primátor Martin Charvát (ANO) už ale dříve řekl, že cenu považuje za adekvátní.

AVE CZ nevyloučila, že pokud město spalovnu neodkoupí, nabídne ji k prodeji jiné soukromé společnosti, která se ji pokusí uvést do provozu. Město tomu chce zabránit, na odkoupení se proto mají podílet i okolní obce. Pardubický kraj účast odmítl, chce se případně podílet jen na sanaci areálu.

Zastupitelé budou o odkoupení hlasovat 24. listopadu. Rozhodnout mohli přitom už dvakrát. Bod byl ale pokaždé z jednání stažen.