Náchod chce obnovit lázeňskou tradici. Navrtá si minerálku

Pokud město získá dotaci, musí obnovit provoz v roce 2018 (zdroj: ČT24)

Náchod má povolení pro nové vrty k získávání minerální vody. Podařilo se to po letech průtahů, když město přepracovalo původní plány a teď bude hloubit výhradně na vlastních pozemcích. Původně totiž chtělo využít státní vrty, ze kterých se dřív čerpala známá minerálka Ida. Záměr ale narazil na nesouhlas soukromých vlastníků pozemků.

Radnice za průzkum, který by měl skončit v příštím roce, zaplatí zhruba 4,5 milionu korun. Podle radních by to měl být první krok k obnovení lázeňské tradice v Náchodě.

„Průzkum nám mimo jiné přinese informace o geologické struktuře, výsledkem by měly být také jímací vrty pro případné zachycení minerální vody,“ vysvětlil náchodský místostarosta Jan Čtvrtečka.

Pokud bude mít radnice jistotu, že má ze svých vrtů minerální vodu, zahájí podle Čtvrtečky rekonstrukci posledních zbytků lázní v areálu takzvaných Malých lázní, do kterých by voda z vrtů měla být svedená. Vzniknout by měla kolonáda či nové místo pro stáčení minerálky. Tyto náklady odhaduje radnice na 20 milionů korun.

Do konce roku by mělo město vědět, zda uspělo se žádostí o dotaci. Náchod žádá o peníze z dotačního titulu přeshraniční spolupráce dvou českých a dvou polských partnerských měst.

Radnice se do získání vlastních vrtů pustila poté, co byl loni na podzim kvůli modernizaci uzavřen prameník takzvaného Jakubova pramene. Jeho majitel – Bělověské lázně – se pak ale s městem nedohodl na další výpůjčce. Původní běloveská stáčírna kyselky Ida je zhruba 15 let mimo provoz.