RegioJetu na jihu Čech hrozí zákaz. Podle kraje bere zisk veřejné dopravě

Jihočeský kraj si stěžuje, že je kvůli RegioJetu ve ztrátě (zdroj: ČT24)

Na jihu Čech se rozpoutal boj o žluté autobusy RegioJet. Hrozí, že od poloviny prosince přestanou přepravovat cestující na trase České Budějovice – Český Krumlov. Krajský odbor dopravy to totiž nepovolil. Spor dokonce vyústil v to, že hejtman Jiří Zimola a majitel firmy Radim Jančura na sebe podávají trestní oznámení.

Linka začíná v Praze. Z Prahy do Českého Krumlova dorazí autobus RegioJetu za dvě hodiny a 55 minut. Cesta je přímá s dvěma zastávkami v Písku a v Českých Budějovicích. Cena jízdenky je 200 korun. Autobus využívá velké množství zahraničních turistů. Na palubě se domluví anglicky. 

„Tyto linky vykazují jednu z největších vytížeností, kolem sedmdesáti, osmdesáti procent. Linka je velmi úspěšná a funguje naprosto ekonomicky, bez dotací,“ říká majitel skupiny Student Agency Radim Jančura. Žluté autobusy jezdí 30krát denně, každou hodinu. Přímé vlakové spojení z Prahy do Krumlova neexistuje.

Kvůli RegioJetu máme ztráty, vysvětluje jihočeský hejtman

Jihočeský kraj má ale námitky. „Pan Jančura časuje své autobusy těsně před odjezdy námi dotovaných veřejných autobusů a zjednodušeně řešeno, my tak máme větší ztrátu na úkor zisku pana Jančury,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČCSD).

Jihočeský odbor dopravy proto firmě nepovolil přepravu cestujících z Budějovic do Krumlova. Důležitější podle hejtmana je, aby se místní dostali do malých vesnic. Licenci proto mají získat spoje, které zastavují až na sedmnácti zastávkách a cesta jimi trvá o desítky minut déle.

Povolením přepravy cestujících z Budějovic do Krumlova pro RegioJet se teď zabývá dopravní úřad pražského magistrátu. Měl by rozhodnout v listopadu.