Vrchní soud potvrdil pětiletý trest Marku Ženíškovi. Za obchody s otráveným alkoholem

Olomoucký vrchní soud ve středu již potřetí rozhodoval o vině a nevině Marka Ženíška a Petra Hlavy, aktérů metanolové kauzy na severní Moravě. Ženíškovi soud potvrdil pětiletý trest, případ Hlavy vrátil zpět k projednání krajskému soudu. Už počtvrté.

Marek Ženíšek podle žalobce koncem října 2012 zavinil smrt jednoho člověka a zdravotní problémy čtyřem dalším. Hlava pak měl prodat v září roku 2012 Ženíškovi nejméně 77 litrových lahví nekolkovaného alkoholu. Hlavu ale krajský soud již dříve viny zprostil. Nepodařilo se tehdy prokázat, že dodal jedovatou směs Ženíškovi.

Ženíšek podle soudce nekolkovaný a levný alkohol poskytl lidem v době, kdy už v Česku v takzvané metanolové kauze umírali. Lahve s otráveným alkoholem byly opatřeny etiketou Helsinky Group a obsahovaly až 50 procent metanolu. Zabít mohly až 300 lidí.

Petr Hlava
Zdroj: ČT24/Luděk Peřina

Případ Petra Hlavy, který byl původně osvobozen, vrátil vrchní soud zpět k projednání.

Ženíšek je nějakou dobu skladoval a koncem října je pak dal známému u zahradní chatky v obci Doubrava na Karvinsku. Muž alkohol s dalšími lidmi ještě týž den začal v chatce popíjet. Jeden z nich kvůli jedovatému alkoholu zemřel. Další měli vážné zdravotní problémy.

Soud případ řešil už v roce 2013

Poprvé se ostravský soud případem zabýval v srpnu 2013. Ženíšek a Hlava byli první, kdo v souvislosti s metanolovou kauzou stanuli ve veřejném procesu před soudem. Poprvé soud udělil dvěma překupníkům za úmyslné obecné ohrožení osmiletý trest. Vrchní soud později verdikt zrušil. Znovu byli Hlava se Ženíškem odsouzeni za ohrožení zdraví závadnými potravinami.

Hlava vyvázl s podmínkou, jeho komplic měl jít do vězení na čtyři roky. I tento rozsudek nadřízený soud zrušil. Podle vrchního soudu bylo potřeba lépe zjistit skutkový stav a podrobněji se zabývat zdravotními následky.

  • Metanol je zákeřný zabiják, protože se nedá poznat podle chuti ani vůně.
  • Prvním znakem otravy je stav podobný opilosti, při silnější otravě pak ale nastupuje intoxikace, postiženému začíná být špatně, následuje ztráta zraku až upadnutí do kómatu.
  • Sám metanol toxický není, tělo jej ale nedokáže zpracovat, naopak při jeho metabolizaci vznikají toxické látky – nejprve formaldehyd a následně kyselina mravenčí. Ty mohou způsobit poškození organismu, rozvrat vnitřního prostředí až smrt. 
  • Jako první pomoc je doporučeno podání kvalitního alkoholu (etanolu) a okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Etylalkohol působí jako protijed, obsadí totiž vazebná místa v játrech, takže se tam už nemůže odbourávat metanol a vytvářející zplodiny, které tělu škodí. 
  • Pokud se namíchá etanol a metanol přímo ve směsi, negativní působení jedu se nevyruší.

První případy úmrtí po požití nelegálně vyráběných lihovin s obsahem jedovatého metylalkoholu se objevily v září 2012. Poslední člověk, jehož úmrtí je spojováno s hlavní vlnou metanolové kauzy, zemřel na konci února 2014. Celkem zemřelo asi 50 lidí, mnohé další alkohol připravil o zdraví. Justice se s případem vypořádává v mnoha soudních procesech. Míchači kontaminované směsi Tomáš Křepela a Rudolf Fian dostali doživotí.

Metanolová kauza patří mezi nejhorší aféry, které Českou republiku v posledních desetiletích postihly. První případy úmrtí po požití nelegálně vyráběných lihovin s obsahem jedovatého metylalkoholu se objevily na začátku září 2012. Poslední oběť zemřela na konci února 2014.