Soud rozhodl v metanolové kauze: Hlava je nevinen, Ženíšek dostal 5 let

Krajský soud v Ostravě vynesl rozsudek v případě dvou překupníků otráveného alkoholu z Karvinska. Podle obžaloby Petr Hlava a Marek Ženíšek zavinili smrt jednoho člověka a způsobili zdravotní problémy čtyřem dalším. Hlava je podle rozhodnutí soudu nevinen, Ženíšek dostal pět let.

Hlava podle obžaloby nakoupil 77 lahví závadného alkoholu. Prodal jej Ženíškovi, který ho měl předat za účelem dalšího prodeje známému. Ten ale nejprve s dalšími lidmi při třídenním večírku v zahradní chatce v Doubravě na Karvinsku několik lahví vypil. Na následky otravy jeden muž zemřel, další čtyři lidé skončili s vážnými následky v nemocnici.

Hlavovu vinu však není možné podle soudu prokázat. „Ženíšek je nedůvěryhodný. Jeho výpovědi se neustále liší. Zároveň to byl jediný důkaz proti Hlavovi,“ uvedl mimo jiné v odůvodnění rozsudku soud.

Rozsudek není pravomocný. Zatímco se Hlava práva na odvolání vzdal, Ženíšek se již odvolal. Státní zástupkyně si vzala lhůtu na rozmyšlenou. Případem se proto bude už potřetí zabývat vrchní soud v Olomouci.

Muži byli odsouzeni už dvakrát. Vrchní soud v Olomouci ale pokaždé rozsudek zrušil a nařídil nové projednání.

  • Dvěma překupníkům s otráveným alkoholem, Petru Hlavovi a Marku Ženíškovi, soud poprvé udělil za úmyslné obecné ohrožení osmiletý trest. Vrchní soud v Olomouci verdikt zrušil.
  • Podruhé byli Hlava se Ženíškem odsouzeni za ohrožení zdraví kvůli závadným potravinám. Hlava vyvázl s podmínkou, jeho komplic měl jít do vězení na čtyři roky. I tento rozsudek vrchní soud zrušil. Podle soudu bylo nutné lépe zjistit skutkový stav a podrobněji se zabývat zdravotními následky.

První případy úmrtí po požití nelegálně vyráběných lihovin s obsahem jedovatého metylalkoholu se objevily v září 2012. Poslední člověk, jehož úmrtí je spojováno s hlavní vlnou metanolové kauzy, zemřel na konci února 2014.

Celkem zemřelo asi 50 lidí, mnohé další alkohol připravil o zdraví. Justice se s případem vypořádává v mnoha soudních procesech. Míchači kontaminované směsi Tomáš Křepela a Rudolf Fian dostali doživotí

Metanolová kauza patří mezi nejhorší aféry, které Českou republiku v posledních desetiletích postihly. První případy úmrtí po požití nelegálně vyráběných lihovin s obsahem jedovatého metylalkoholu se objevily na začátku září 2012. Poslední oběť zemřela na konci února 2014.