Rychlejší pomoc o desítky minut. Na jižní Moravě ji zajistí body záchrany

Na jižní Moravě přibudou desítky záchranných bodů (zdroj: ČT24)

Kde se nacházíte? Jakým směrem jste šel? Odkud jste vyšel? Otázky, na které je třeba znát odpověď, pokud si člověk potřebuje v lese přivolat pomoc. Orientace v lese ale může být složitá a pro někoho je tak téměř nemyslitelné na takové dotazy odpovědět. Právě s orientací v lesích na jižní Moravě budou lidem nově pomáhat tzv. nové body záchrany. Díky nim dokážou turisté přivolat pomoc až o desítky minut rychleji.

Místo zdlouhavého popisování operátorovi, kam má poslat pomoc, nově turistům na jižní Moravě postačí zahlásit krátký kód. Ten naleznou na výrazných tabulkách, které lesníci do poloviny října rozmístí na vytipovaná místa. Kódy budou mít ve svých databázích hasiči, od nich je můžou použít všechny složky záchranného systému - tedy policisté a zdravotníci, ale i horská služba nebo obecní policie.

Díky nim pak pracovník tísňové linky rychle zjistí, kam přesně posádku vyslat. „S případy, kdy volající přesně neví, kde se nachází, se občas setkáváme. A pokud v tuto chvíli budeme vědět, kde je, tak ta záchrana se může urychlit o desítky minut,“ potvrdil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Na takzvaných bodech záchrany lidé naleznou zkratku okresu, kde se nachází, zmíněný jedinečný kód a důležitá telefonní čísla, na které se mohou obrátit. „Tabulky umisťujeme na viditelná místa, kde není orientační bod a především se snažíme je umisťovat tam, kde je turistický ruch,“ uvedla referentka Krajského ředitelství Brno Lesy ČR Ivana Čermáková.

V Česku přibude přes 2500 bodů záchrany

Takových bodů v jihomoravských lesích přibude 170, nejvíce pak na Brněnsku. V celém Česku pak přes 2 a půl tisíce. „Dosud byly body záchrany instalovány velmi živelně na Luhačovicku nebo v okolí Boubína, takže nelze říci, kolik jich je,“ okomentovala jejich umisťování mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Tabule, které jsou z tvrzeného plastu s hliníkovým povrchem, by díky žluté barvě měly být vidět i večer. Podobně může turistům s chytrými telefony pomoct aplikace Záchranka, která jedním stisknutím přivolá pomoc a navíc pomocí souřadnic GPS přesně určí polohu volajícího.