Netradiční poctu Shakespearovi vzdalo v Brně 11 Romeů a 10 Julií

Slavnostní večer připomněl Shakespearovy sonety i hry (zdroj: ČT24)

Herci z Městského divadla Brno vzdali hold Williamu Shakespearovi. Od smrti slavného dramatika totiž uplynulo už 400 let a soubor se rozhodl jeho památku uctít jedinečným představením složeným z ukázek z jeho her a zhudebněných sonetů. Zazněla i nová skladba Zdenka Merty Shakespearova rapsodie.

Romeo, proč jsi jen Romeo? Slavnou balkonovou scénu si na pódiu brněnského městského divadla zahrálo hned několik herců. Při představení totiž zaznělo všech jedenáct překladů známé hry a na balkónku a pod ním se tak vystřídalo celkem deset Julií a jedenáct Romeů.

Zatímco nejstarší překlady dramatu sehráli nejmladší členové divadelního souboru, ty modernější představili divákům naopak zkušení herci. „Máme tu spoustu herců a v tomto divadle se od roku 45 odehrálo 26 inscenací Shakespearových děl. Tak jsme se rozhodli vzdát hold i překladatelům, kteří jej překládají do češtiny,“ vysvětlil režisér Igor Ondříček.

Podle něj se v představení střídají komické a vážné prvky. „Sonety jsou veselé, zábavné, pak i o smrti. Jak psal Shakespeare komedie i tragédie, tak je i pojatý večer,“ dodal režisér. Doplnil, že Shakespeare je podle jeho názoru jedním z autorů, které nelze zkazit ani špatnou parodií. „Je to směšné, ale určitě to nezesměšňuje samotného autora. Během zkoušek jsme se to snažili vybalancovat, aby to bylo buď na hraně, nebo normální,“ upozornil.

Obdobný večer s podtitulem Malá pocta velkému básníkovi oslavující životní dílo anglického dramatika se už opakovat nebude. V listopadu má ale činoherní scéna na programu představení se shakespearovskou tematikou – hru Zamilovaný Shakespeare.