„Protidrogový“ vlak zastavil v Bohumíně. Ukazuje nebezpečnost návykových látek

Do Bohumína v pondělí na pozvání sedmi měst z Karvinska přijel speciální protidrogový vlak. Školáky i veřejnost má interaktivní formou odradit od užívání drog. Loni se totiž Bohumín i Orlová rozhodly udělat odběry odpadních vod u základních škol a výsledky ukázaly, že děti s drogami experimentují.

V Orlové navíc toto zjištění potvrdilo i anonymní testování školáků, podle něhož má přibližně čtvrtina žáků devátých tříd základních škol zkušenost s drogami. Příjezd speciálního vlaku je součástí protidrogové kampaně, řekl místostarosta Bohumína Igor Bruzl (ČSSD).

Ve vlakové soupravě simulující různá prostředí a situace na návštěvníky čeká devadesátiminutová prohlídka, která je má přimět k zamyšlení a varovat před riziky legálních i nelegálních drog. Postupně bude vlak přistaven i na dalších místech v regionu.

Protidrogový vlak je v Bohumíně

„Jeho prostřednictvím chceme dát najevo nejen dětem, ale hlavně jejich rodičům, že drogovou hrozbu vnímáme velmi vážně,“ uvedl Bruzl. Během dopoledne a odpoledne se do vlakové soupravy budou moci bezplatně přijít podívat školáci, vpodvečer pak i veřejnost. Na vstupné jim přispěje město, místo obvyklých 150 korun zaplatí padesátikorunu.

Vlak tvoří šest vagonů, které mají podobu multimediálních interaktivních sálů. V nich se pak odehrává příběh o příčinách, vývoji a důsledcích drogové závislosti. „Mobilita, interaktivita, síla zážitku, to jsou hlavní myšlenky našeho projektu. Zároveň zvládneme přivítat desetitisíce návštěvníků ročně. Můžeme tak pozitivně zapůsobit na spousty lidí,“ uvedl autor projektu Pavel Tuma.

  • Bohumín spolu s Orlovou před časem nabídl rodičům školáků možnost, aby si své dítě otestovali sami a zjistili, zda se jich problém týká. Na služebně bohumínských strážníků si mohli zdarma, nonstop a zcela anonymně vyzvednout anonymní tester na drogy a zjistit tak, zda se problém týká i jejich dítěte. „Naši strážníci mají k dispozici kombinované testery, které dokáží určit až šest druhů drog, a to stěrem z ústní dutiny. Pro zájemce z řad rodičů jsme vyčlenili rovnou stovku z nich. Ty byly během tří měsíců rozebrány, proto jsme dokoupili dalších sto kusů, které už jsou opět k dispozici. Ti z rodičů, kteří této možnosti ještě nevyužili, mají stále šanci,“ sdělil bohumínský manažer prevence kriminality Roman Honysz s tím, že investice do testerů už překročila 70 tisíc korun.

Děti do Prahy neposlali

Zastupitelé Bohumína uvádějí, že nechtějí před problémem s drogami zavírat oči, a proto zesilují protidrogovou prevenci. Původně chtěli děti posílat za protidrogovým vlakem do Prahy, ale nakonec se městu podařilo dostat vlak do Moravskoslezského kraje.

V Moravskoslezském kraji se vlak zdrží až do 21. října. K Bohumínu se totiž připojilo dalších šest měst (Orlová, Český Těšín, Havířov, Petřvald, Dolní Lutyně a Rychvald), která se na jeho příjezdu podílí. Z Bohumína se vlak přesune 7. října do Dětmarovic, kde bude k dispozici orlovským školákům, a zůstane tam až do 12. října. Od 13. října jej bude možné navštívit na nádraží v Českém Těšíně, kde bude stát až do 17. října.

Svou moravskoslezskou tour zakončí vlakový speciál v Havířově, kde jej lidé najdou od 18. do 21. října. Vzhledem k velkému zájmu o akci i z jiných měst je ve hře i opakovaná návštěva Moravskoslezského kraje, uvedli pořadatelé akce.