O příspěvek ve výši až 8 000 Kč měsíčně se přihlásilo 150 horníků. Většina uspěla

Už na 150 horníků si zažádalo o příspěvek ve výši sedmi až osmi tisíc korun měsíčně. Pro propuštěné zaměstnance černouhelné společnosti OKD ho schválila vláda. Částka má pomoci kompenzovat jejich sociální situaci. Uspělo 124 z nich.

Některým žádostem státní podnik Diamo nevyhověl, nesplňovaly totiž podmínky. Jednalo se celkem o pět případů, ve kterých byli žadatelé o příspěvek neúspěšní.

Na příspěvek mají nárok horníci, kteří odcházejí z šachty po domluvě nebo dostanou výpověď z důvodu reorganizace. Ti, kteří z práce odejdou dobrovolně, na peníze nedosáhnou. Výše příspěvku, která dosahuje sedmi nebo osmi tisíc korun měsíčně, se odvíjí podle toho, zda byli zaměstnáni v dole, nebo na povrchu. 

Horníci žádají o příspěvek

„Záleží také na tom, jak dlouho horníci v dole pracovali a v jaké rizikové skupině jsou,“ přiblížila redaktorka České televize Pavla Daňková s tím, že mechanismus vyplácení příspěvku vychází ze stejného principu, který byl v minulosti použit v souvislosti například s restrukturalizací a útlumem hnědouhelného hornictví či reformami v ocelářském průmyslu.

V Diamu, které proplácení příspěvků zastřešuje, už kvůli zvýšené agendě přijali navíc i jednu pracovnici, ten největší nápor očekávají ale v dalších měsících. Záležet přitom bude na situaci ve společnosti OKD, která prochází restrukturalizací.

Příspěvky pro propuštěné zaměstnance společnosti OKD už vláda schválila v květnu. Minimální doba jejich vyplácení činí tři měsíce, maximální až pět let.

Příspěvek je hrazen ze státního rozpočtu prostřednictvím podniku Diamo. „Jsme na to připraveni, máme potřebné zkušenosti i zázemí. Sociální centrum, které vyplácí příspěvky horníkům, u nás funguje. Nebude tedy nutné vytvářet nové organizační struktury,“ uvedl ředitel společnosti Tomáš Rychtařík.

  • V současné době Diamo vyplácí zhruba 2000 rent, 15 000 deputátů a 500 zvláštních příspěvků. Před 12 lety, kdy sociální centrum přešlo ze správy OKD pod Diamo, to bylo 6000 rent, 35 000 deputátů a 3000 zvláštních příspěvků.
  • Renty se vyplácejí měsíčně a jde o dorovnání současného příjmu do průměrného výdělku horníka v době, kdy mu na rentu vznikl nárok. Jako deputát kdysi zaměstnanci OKD dostávali uhlí, nyní se jejich nároky přepočítávají na peníze. Deputát se vyplácí jednou ročně, činí 1000 až 2700 korun a zhruba třetinu těchto příspěvků dostávají hornické vdovy. Zvláštní příspěvek horníkům je postaven na podobném principu jako nově schválený příspěvek a činí měsíčně 1900 případně 1500 korun.