Volby 2016: Zlínsko trápí nízké mzdy. Zato se vrací symbol kraje, obuvnictví

Zlínský kraj patří k místům s nejvyšším podílem rodáků, a tedy i jasnou historickou identitou. S nejvyšším podílem úplných rodin a nejmenším podílem zadlužených lidí. Před volbami se však musí pojmenovat i problémy. Lidé z kraje utíkají, trápí ho nízké mzdy a stárnutí populace.

Ani po dalších čtyřech letech žádná změna. Strategická průmyslová zóna Holešov na Kroměřížsku, největší investice v historii Zlínského kraje, je dál prázdná. Kraj také trápí nízké mzdy, v průměru něco málo přes dvacet čtyři tisíce korun. Hůře už jsou na tom jen zaměstnanci v Karlovarském kraji.

Řemeslo touží po restartu. Nejsou ale lidi

Mzdy začínají v některých oborech růst, i přesto firmy ve Zlínském kraji pláčou nad nedostatkem odborníků, techniků či řemeslníků. Než školy vyrovnají aktuální poptávku po ještě nedávno útlumových profesích, potrvá to několik let.

Například dřevařská škola v Bystřici pod Hostýnem měla kdysi 600 studentů, nebylo pro ně ale uplatnění. Dnes by se pro ně práce našla. Dvě stě metrů od školy je nábytkářský gigant, výrobce ohýbaného nábytku. Před dvěma lety byl k absolventům školy rezervovaný, dnes by jich zaměstnal až třicet. Škola má ale už jen pouhých 125 studentů a bojuje každý rok o přežití.

Nezaměstnanost ve Zlínském kraji v srpnu 2016
Zdroj: MPSV

Obuvnické řemeslo je pro mladé opět atraktivní

Po dvanácti letech  se vrátil do Zlína studijní obor, který tu kdysi tolik znamenal. Výroba obuvi. Od září pro čtyři studenty. Škola je získala i díky stipendiu. Tisíc korun při nástupu, tři sta na ruku měsíčně, pokud splní kritéria.

  • ANO - Margita Balaštíková
  • ČSSD - Petr Navrátil
  • KDU-ČSL - Jiří Čunek
  • KSČM - Ivan Mařák
  • ODS - Jan Pijáček
  • TOP 09 - Vlastislav Navrátil
  • STAN - Miroslav Adámek
  • Svobodní + Soukromníci - Ivo Valenta

Výdělky obuvníků se v minulosti pohybovaly nad minimální mzdou. Dnes začíná být práce finančně zajímavější, ve Zlínském kraji za poslední rok vystoupaly mzdy průměrně o čtyři a půl procenta. To platí i pro obuvnické firmy, které tu ještě zůstaly „Nedávno jsem měla v ruce letáček, kde firma nabízí svrškářkám výdělky od devatenácti tisíc korun, což si myslím je velký posun,“ říká ředitelka Střední školy obchodně technické Zlín Marta Fojtíková.

Studentka Juliana Puršlová věří, že zlínské obuvnické firmy si už na své dno sáhly a až vystuduje, bude dobře vydělávat. „Potřebuju, aby za mnou byl vidět nějaký výsledek. A boty mně fascinují jako každou ženskou,“ říká.

Příprava na předvolební debatu ze Zlínského kraje (zdroj: ČT24)

Zlínsko se vylidňuje a stárne

Druhým bolavým problémem Zlínska je odliv obyvatel. Kraj se vylidňuje, za patnáct let jich ubylo víc než 13 tisíc. V nejstarší vesnici v kraji, Kunkovicích, je třiapadesát obyvatel a věkový průměr třiapadesát let. V obci už se nevyplatí provozovat obchod, jednoduché není ani spojení s okolním světem. Do nejbližšího města, Kroměříže, zajíždějí pouhé tři autobusy denně.

Kraj stárne, a pokud trend nezastaví, bude podle statistiků v roce 2050 suverénně nejstarší z celé země. Podíl pracovní neschopnosti má z celého Česka nejvyšší už teď.

Přírůstek obyvatelstva stěhováním – Zlínský kraj
Zdroj: ČSÚ

Vrbětice: příběh, který se snad už nikdy nebude opakovat

Před dvěma lety zažili obyvatele Zlínského kraje událost, při které si mnozí kladli otázku: Jak se něco takového mohlo stát? Vrběticemi otřásly výbuchy, z tamního muničního skladu létaly střepiny a lidé z okolí museli pryč. 

Vrbětický areál nefiguroval v krizových plánech kraje. Nic o něm netušili ani hasiči, kteří tam zasahovali. O desítkách tun munice ve skladech nevěděli ani lidé z okolí.

Perimetr kolem skladu obehnal plot. Pro farmáře, kteří tam měli pastviny, nebo majitele lesů je to problém. Například majitel lesa Dalibor Olšák koupil na úvěr 120 hektarů chvíli před první explozí. Už 24 měsíců na svůj pozemek nemůže. Každý měsíc musí splácet úvěr 150 tisíc měsíčně. „Závazky plnit musíme a myslím, že možná tři, čtyři měsíce a budeme mít velké problémy,“ stěžuje si Dalibor Olšák.

„Je to běh na dlouhou trať. Budeme intenzivně jednat s vlastníky v průběhu celého roku,“ vysvětloval před dvěma lety Josef Vojáček ředitel Vojenských lesů a statků.

Současná situace? Pozemky za plotem nikdo nevykoupil. Variantu podnikatelova odškodnění za něco, co nezpůsobil, kraj přesunul na stát. Odškodnění za strach, nepohodlí i nulovou informovanost už dostali aspoň místní. Otazníky nad Vrběticemi ale dál zůstávají.

  • Dosavadní zastupitelstvo – od voleb v roce 2012
  • ČSSD - 12 křesel ( 21,73%)
  • KDU-ČSL -  10 křesel (18,31%)
  • KSČM -  9 křesel ( 16,08 %)
  • Starostové a TOP 09 pro Zlínský kraj - 5 křesel (10,09 %)
  • ODS - 5 křesel (9,49%)
  • SPO ZEMANOVCI - 4 křesla ( 7,21%)
  • Zastupitelstvo Zlínského kraje má 45 křesel
  • Volební účast v roce 2012 byla ve Zlínském kraji 40,34 % 
  • Vytvořená koalice po volbách
  • V roce 2012 vznikla koalice ČSSD, KSČM a SPOZ. V 35členném zastupitelstvu disponuje 25 hlasy. KDU-ČSL, STAN/TOP09 a ODS jsou s 10 hlasy v opozici.
  • Současný hejtman: MVDr. Stanislav Mišák (ČSSD) 
  • Kompletní výsledky voleb z roku 2012 nabízí web ČSÚ.
     
  • Ve Zlínském kraji letos do krajských voleb kandiduje celkem 20 stran, sdružení a hnutí. Přehled všech kandidátů i kandidujících subjektů najdete na webu ČSÚ.
Zlínský kraj
Zdroj: ČT24

Na Zlínsku kandiduje dvacet stran a hnutí

Problémy a vyhlídky Zlínského kraje řešili také  hosté ve večerní debatě. Pozvánku do studia dostali lídři osmi stran a hnutí, které podle průzkumů mají největší šanci dostat se do zastupitelstva.

Hosté jsou zváni na základě výsledků výzkumu, který pro Českou televizi vypracovaly dvě nezávislé renomované společnosti pro výzkum veřejného mínění Median a STEM/MARK. Výzkum se konal od 8. srpna do 3. září, vždy na vzorku minimálně 1200 respondentů v každém kraji. Na Zlínsku letos do krajských voleb kandiduje celkem 20 stran, sdružení a hnutí. Před čtyřmi lety to bylo 22.

Aktuální volební potenciál ve Zlínském kraji
Zdroj: STEM/MARK/Median
Aktuální volební potenciál ve Zlínském kraji (2. část)
Zdroj: STEM/MARK/Median