Téměř čtvrt století. Tak dlouho řešil soud podvod za 26 milionů Kč

Ostravský krajský soud uzavřel po 24 letech případ podvodu za více než 26 milionů korun. Dopustil se ho Stavros Michailidis, který během vyšetřování dvakrát utekl. Michailidis, na kterého je v Česku vydán zatykač, dostal v nepřítomnosti podmínku na tři roky a vyhoštění na deset let.

Podle předsedkyně senátu by se jiný než podmíněný trest minul účinkem. „Představitelé řecké justice jí totiž vzkázali, že Stavrose Michailidise do Česka nevydají, protože od doby, kdy měl dělat podvody, utekla dlouhá doba,“ uvedl redaktor České televize Jiří Loučka.

Soud uzavřel případ podvodu za 26 milionů Kč

Dvakrát utekl

Poprvé Stavrose Michailidise, který má řecký pas, zatkli na žádost českých policistů jejich ruští kolegové na moskevském letišti Šeremetjevo už v roce 1997. Podle ruské kanceláře Interpolu byl zatčen při operaci, jíž se zúčastnili příslušníci této mezinárodní policejní organizace, členové operativní vyšetřovací skupiny ruského ministerstva vnitra a oddíl ruské federální pohraniční služby. Michailidis však o několik let později opět utekl a v roce 2009 ho zatkli policisté u něj doma v Řecku.

Tamní prokurátor ho ale propustil na svobodu. „Uvěřil Michailidisově slibu, že se dobrovolně vrátí do Ostravy k soudu. Nestalo se tak,“ doplnil Jiří Loučka.

Michailidis se narodil v Polsku a podle Interpolu se v západní Evropě specializoval na zakládání komerčních firem, jejichž prostřednictvím uzavíral podvodné kontrakty na dodávky zboží s cílem dalšího prodeje. V Česku nakupoval sklářské výrobky, látky a papír. Kromě dodavatelů nezaplatil ani dopravcům, kteří zboží kamiony vozili z Česka do Řecka.