Na D1 u Brna zůstane deset dnů jen jeden pruh

Na rozkopané dálnici u Brna, kde není nouze o kolony, bude ještě hůře. Od večera zůstane ve směru na Vyškov pouze jeden jízdní pruh, informoval mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Nejde jen o víkendové omezení, potrvá déle než týden – až do 20. září.

V předchozích měsících, kdy na dálnici D1 mezi 199. a 204. kilometrem u Brna zůstávaly v obou směrech dva jízdní pruhy, byť zúžené, způsobila každá drobná nehoda ošemetnou situaci. Až nyní přitom začíná nejkritičtější fáze, kdy deset dnů bude uzavřen celý jízdní pás ve směru na Vyškov.

Bude se tedy obousměrně jezdit ve zbylé polovině dálnice, přitom ve směru na Vyškov zbude jediný jízdní pruh. Opačným směrem zůstanou dva provizorní pruhy. Omezení začne ve 23 hodin.

„Je to z důvodu pokládky tzv. bezspárové asfaltobetonové obrusné vrstvy, což je svrchní vrstva, po které se jezdí. Protože se tam nechceme vracet se stroji s opravami, pokládáme celou vrstvu bez jediné spáry,“ zdůvodnil Jan Rýdl uzavření celého jízdního pásu.

Kromě jedné poloviny dálnice se řidiči nedostanou ani na odpočívadlo Brněnské Ivanovice na 198. kilometru, částečně uzavřená bude i slatinská mimoúrovňová křižovatka.

Práce na D1 východně od Brna začaly v červenci. Až 20. září ráno skončí uzavírka jedné poloviny dálnice, nebude to ještě úplný konec všech omezení. Silničáři počítají s tím, že budou pracovat až do poloviny listopadu.

Rekonstrukce dálnice mezi 199. a 204. kilometrem je součástí celkové opravy úseku od Brna k Vyškovu, která na etapy probíhá již od roku 2012. Letos je zároveň již od května omezen provoz i před Vyškovem od 215. do 230. kilometru. Práce se již blíží ke konci, zcela opravený by měl být úsek Brno–Vyškov v příštím roce.