Absolventi Univerzity Palackého plní Olomouc. Jejich alma mater slaví kulatiny

Ulice Olomouce se v pátek začaly plnit bývalými studenty Univerzity Palackého. Absolventi sem míří z celé republiky i ze zahraničí na setkání, které je největší akcí univerzity za poslední léta. Sejít se jich zde má několik tisíc.

Jejich alma mater jim v pátek zpřístupnila jednotlivé fakulty, kde se mohou setkat se svými spolužáky či pedagogy, v sobotu program vyvrcholí na olomouckém výstavišti. Oceněno tam bude 70 významných osobností české vědy, umění, politiky i sportu, které na univerzitě studovaly.

Univerzita Palackého koná sraz absolventů

Olomoucká univerzita, která letos slaví 450 let od svého vzniku a 70 let od svého znovuobnovení, kvůli absolventskému setkání obeslala zhruba 20 000 bývalých studentů a osobností. V hotelech ve městě pro ně blokovala tisíce míst. „Ohlasy z České republiky i ze zahraničí dosud překonávají naše očekávání a moc bychom si přáli mnohatisícovou účast,“ řekl rektor univerzity Jaroslav Miller.

  • Ocenění převezmou významné osobnosti v areálu Výstaviště Flora v sobotu 10. září. Pamětní medaili převezmou například hematolog Karel Indrák, novinář Vít Pohanka, tenistka a psycholožka Helena Suková, emeritní rektor UP Josef Jařab, náměstek ministra zahraničních věcí a bývalý prorektor UP Jakub Dürr nebo ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Mezi oceněnými budou také hlavní armádní kaplan Jaroslav Knichal, dramatik a režisér David Drábek nebo hokejový trenér Marian Jelínek. Univerzita se rozhodla ocenit také plastického chirurga Bohdana Pomahače, fotografa Jindřicha Štreita, molekulárního biologa Jiřího Bártka nebo chemika Lumíra Hanuše. Mezi vyznamenanými bude i redaktorka České televize Helena Dohnalová nebo moderátor Událostí Jakub Železný.

Podle prorektora Petra Bilíka se univerzita při přípravě akce inspirovala Stockholmskou univerzitou, kde mají podobné akce velkou tradici. Na setkání podle něj míří i absolventi z Afriky a Asie, jedna absolventka například přiletěla ze Slovenska helikoptérou.

„Ohlas na absolventské setkání je velmi pozitivní a opravdu mohutný. Už v tuto chvíli jsou registrovány na jednotlivé aktivity a přes sociální sítě tisíce návštěvníků několika generací,“ řekl Bilík.

Na sraz zavítala i 78letá absolventka

Účastníci setkání s modrými visačkami zaplňovali ulice města již od dopoledne. Řada z nich do Olomouce zavítala po mnoha letech. „Já jsem univerzitu absolvovala v roce 1960. Tehdy byly zdejší domy zabedněné a domlácené, vůbec jsme netušili, že jsou tady takové krásné stavby,“ řekla osmasedmdesátiletá absolventka, která na filozofické fakultě vystudovala před 56 lety obor angličtina - ruština.

Do Olomouce vyrazila v doprovodu svého vnuka a manžela, který učil na katedře matematiky jako externista. „Já jsem tady byl v den zahájení obnovené univerzity v roce 1946. V ten den začínal studovat na medicíně můj bratranec, proto jsme se tady celá rodina sešli. Pamatuji si, že první rektor obnovené univerzity Fischer měl na hlavě legionářskou čepici,“ doplnil její muž.

Přesunou se na Floru

Z jednotlivých fakult se setkání v sobotu přesune na Výstaviště Flora, kde vedení univerzity ocení 70 osobností spjatých s novodobou historií vysoké školy. „To číslo v sobě nese určitou symboliku, protože v roce 2016 uplynulo 70 let od znovuobnovení univerzity v Olomouci. Výběr byl těžký, protože naši absolventi jsou nadstandardně úspěšní ve svých profesích, ať již v České republice nebo v zahraničí,“ řekl rektor.

Ceremoniál obohatí koncerty Hradišťanu Jiřího Pavlici či Leony Machálkové, rovněž absolventů olomoucké univerzity. Na příznivce moderního jazzu nebo operního zpěvu čeká vystoupení Emila Viklického a Lucie Ceralové v olomoucké Redutě.