Do pražských restaurací chodí falešný inspektor

Podle Hygienické stanice hlavního města Prahy navštěvuje místní restaurace člověk, který se vydává za inspektora Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Představuje se jako Pavel Koudný. Doposud odebíral pouze vzorky. Vybírat pokuty se zatím nepokusil.

Falešný inspektor provádí kontroly na provozovnách včetně odběru vzorků. Většinou nenechává žádný protokol. V případě vyzvání se prokazuje falešným průkazem znějícím na Ústav pro kontrolu hygieny a potravin. Tvrdí také, že pracuje pro SZPI.

Inspekce přitom žádné externí inspektory nemá a na kontroly chodí pouze kmenoví zaměstnanci. Ti se vždy musí identifikovat služebním průkazem a pověřením k výkonu kontrolní činnosti. SZPI také upozornila, že případné pokuty neinkasují inspektoři přímo na kontrole.

S falešným inspektorem se SZPI potkala naposledy před čtyřmi lety ve středních Čechách. Tehdy neznámá žena přišla do prodejny potravin v Jesenici na Rakovnicku a „udělila pokutu“ čtyři tisíce korun. Vypsala ji na příjmový daňový doklad a opatřila jej padělaným razítkem s údaji SZPI. Bylo však zcela odlišné od oficiálně používaného.