Barrandovský požár středověkých kulis zřejmě vznikl omylem

Reportáž: Filmaři se vrátili na barrandovské spáleniště (zdroj: ČT24)

Páteční požár středověkých kulis ve filmových studiích na Barrandově zřejmě vznikl nedopatřením. Vyplývá to to z předběžných závěrů policejního vyšetřování, přesnou příčinu odhalí až odborná znalecká zkoumání. Způsobená škoda se pohybuje kolem 100 milionů korun.

Kulisy středověkého města k historickému seriálu Knightfall zasáhl požár v pátek odpoledne, rozšířil se na okolní porost a plameny z hořícího opevnění byly vidět na kilometry daleko. Na místě muselo zasahovat jedenáct hasičských jednotek, spáleniště se podařilo zcela dohasit až v sobotu ráno.

Společnosti, která pro americké filmaře zajišťovala v Česku produkci, způsobil požár zhruba stomilionovou škodu. Kulisy měla pojištěné, o dalším postupu dnes ale zástupci společnosti mluvit nechtěli. Podle barrandovských filmových ateliérů, které dekorace stavěly, se nyní musí počkat na rozhodnutí procenta, zda se kulisy postaví celé znovu, nebo jen částečně.

Požár na Barrandově. Zdroj: Daniel Ratka, iReportér (zdroj: ČT24)

„Má to dva aspekty. První aspekt je finanční problém, ale ten druhý – a to je ještě komplikovanější – je problém natáčecí,“ podotkl generální ředitel Barrandov Studios Petr Tichý. „Několik ateliérů je v tuto chvíli tímto projektem obsazeno, ale zároveň se bude mluvit i o tom, jestli se nepřesunou na nějaké lokace v oblasti České republiky.“

Podle Petra Tichého ale nehrozí, že by se natáčení seriálu kvůli požáru rušilo; americký seriál o pronásledování a pádu templářských rytířů je letos jednou z největších investic zahraničních filmařů v Česku a naplánované je ještě na tři až pět let.

Letecké záběry požáru na Barrandově – iReportér – Miroslav Kovář (zdroj: ČT24)