Praha 5 se už roky snaží prodat své dotované truhlíky. Není o ně zájem

Dotované květináče z Prahy 5 jsou na prodej (zdroj: ČT24)

Část kritizovaných betonových truhlíků v Praze 5 je na prodej. Radnice městské části je nechala rozmístit před čtyřmi lety, následně jich desítky vyřadila a pokouší se je prodat. Není o ně ovšem zájem. Květináče měly zlepšit životní prostředí, Praha 5 na ně dostala dotaci od Evropské unie. I tak nákup 245 nádob vyšel na 8 milionů korun.

Pražský Zlíchov v posledních letech zdobí desítky masivních betonových truhlíků sporadicky osázených stromy. Stejné nádoby lze najít i na Smíchově. V ulici Svornosti stojí na kraji chodníku, na Plzeňské je raději skryli před zraky lidí.

245 betonových květináčů rozmístilo vedení Prahy 5 do ulic v roce 2012. Více než 60 z nich ale musela radnice odstranit po pokutě od památkářů. Části vyřazených nádob se chce zbavit. „Cena je 35 tisíc, což je pořizovací cena jednoho truhlíku včetně zeminy a stromů,“ vzkázal případným kupcům místostarosta Prahy 5 Martin Slabý (ANO).

„Zájemce máme, jeden velký je divize Metrostavu, která má zájem o tři truhlíky, takže to je taková první vlaštovka,“ popsal zájem o květináče Slabý. „Už několikrát se radnice Prahy 5 snažila betonové květináče udat, ale bez úspěchu,“ je k prodeji skeptický zastupitel městské části Praha 5 Lukáš Budín (SZ).

Archivní snímek z července 2012 – Hořejší nábřeží
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

O odstavené truhlíky se nikdo nestará

Obří nádoby v hodnotě přes 2 miliony korun na nového majitele čekají už několik let na opuštěném pozemku v Nových Butovicích. „Stojí na starém škvárovém hřišti a zbytečně zarůstají trávou. Stromy někdo polámal. Nikdo se o to nestará,“ popisuje obyvatelka Prahy 5 Anna Loučková

„Pozemek je městské části, takže tady nemusíme platit nájmy,“ vysvětlil Slabý, proč byly květináče uskladněny právě v Nových Butovicích. „A proč zrovna sem? Vešly se sem…“ krčí rameny místostarosta.

V ulicích je v současnosti rozmístěno celkem 179 nádob. Radnice s nimi ale nemůže hýbat ani je prodat, protože jsou až do konce roku 2018 vázány dotačním programem. Proti jejich umístění v minulosti protestovali místní, několikrát se pro svou velikost a nepraktické využití staly terčem recesistů.