Tradici výroby okurek na Znojemsku už zachraňují jen malí výrobci

Místo, odkud v nedávné minulosti mířily nakládačky do celého světa, na obnovu výroby ve velkém čeká. Značku Znojmia koupila před třinácti lety společnost Hamé a výrobu ze Znojma odstěhovala. Letos dokonce značka přešla do rukou norské firmy. Pěstování okurek z jihu Moravy ale nezmizelo a své úspěchy místní porovnávají alespoň na každoročních slavnostech.

Sklizeň okurek na Znojemsku vrcholí. Pěstitel Robert Turoň z Božic má větší část úrody posbíranou. Malé nakladačky i přerostky. „Okurky u nás odebírají hlavně stálí zákazníci a známí,“ říká pěstitel. Letošní úrodu má ale asi o 15 procent menší než loni. Mohou za to choroby, které zeleninu napadly.

V nedalekých Tasovicích mají jiný problém. Okurky nemá kdo sbírat. Lidí, kteří by chtěli sezónně pracovat na poli, je podle zemědělců málo. Kvůli tomu, ale i výrazným změnám v počasí se lidé obávají, aby se ze Znojemska, které patří k tradiční pěstitelské oblasti od šestnáctého století, zelenina nevytratila úplně.

Pro manžele Boudovy by to znamenalo najít si jiné pěstitele, nejspíš ze zahraničí, od kterých by zeleninu na domácí okurkové sirupy a marmelády odebírali. Tito malí výrobci jsou jediní, kteří netradiční produkty dělají. Pro Slavnosti okurek ve Znojmě uvařili speciální kvašákovou marmeládu.

Znojemské Slavnosti okurek se budou konat o víkendu. Hlavní program bude na Masarykově náměstí, kde se už na začátku minulého století konaly velké okurkové trhy. Návštěvníci Znojma budou moci ochutnávat okurkové speciality. Nebude chybět soutěž o nejlepší sterilovanou okurku a kvašák. Značka okurek Znojmia se alespoň v tyto dny do Znojma vrátí, je totiž partnerem akce.