Kotlíkové dotace táhnou. Firmy nestíhají vyrábět

Lidé se před nadcházející topnou sezonou snaží vybavit domácnosti takzvanými ekologickými kotly. Firmy už zaznamenaly vysoký růst poptávky. „Ten je až dvojnásobný v porovnání s jinými obdobími,“ zjistila redaktorka České televize Pavla Daňková.

Například v jedné z bohumínských společností, která se zabývá výrobou kotlů, museli přijmout 100 agenturních zaměstnanců. „Přesto zde chybí slévači a taviči, firma obecně postrádá odborníky ze všech hutních oborů,“ uvedla Pavla Daňková.

Kotlíkové dotace (zdroj: ČT24)

V Moravskoslezském kraji už lidé vyměnili na 4000 neekologických kotlů. Částka 500 milionů korun, které pro tyto účely uvolnilo ministerstvo životního prostředí, již byla zcela vyčerpána.

„Na 500 dalších žádostí přitom čeká na dotace,“ doplnila Pavla Daňková, podle níž zbývajících 71 milionů doplatí kraj ze svého rozpočtu. Se státem se totiž zástupci kraje na výplatě další části dotací v předčasném termínu nedohodli.

  • Podle ostravského náměstka pro dopravu a životní prostředí Daniela Havlíka (ČSSD) ke zlepšení ovzduší nestačí jen samotná obměna kotle, ale důležitou roli hraje i jeho následná údržba či používání kvalitního paliva. Přesto se domnívá, že výměna starých kotlů pomůže postupnému snižování emisí z lokálního vytápění domácností. Podle Havlíka z výpočtů ministerstva životního prostředí zveřejněného v loňském roce vyplývá, že díky obměně kotlů z let 2012 až 2015 se v kraji podařilo snížit například emise benzo(a)pyrenu o zhruba 70 kilogramů, což je více, než vyprodukoval těžký průmysl v Moravskoslezském kraji za celý rok 2013.

První výzva na takzvanou kotlíkovou dotaci odstartovala v kraji začátkem února 2012. Do roku 2014 pak bylo vyhlášeno dalších šest výzev, poslední byla ukončena loni v dubnu. Žadatelé pak měli ještě dalších devět měsíců na samotnou výměnu kotlů a předložení podkladů.

Nejvíce vyměněných kotlů bylo v největších městech kraje, jako jsou Ostrava, Opava či Frýdek-Místek. V některých obcích se v uplynulých letech podařilo vyměnit i více než polovinu starých kotlů. Například Bohumín na Karvinsku začal lidem poskytovat bezúročné půjčky, které jim mají usnadnit výměnu neekologického kotle za nový, šetrnější k životnímu prostředí.

Stát chce do roku 2020 vložit do výměny starých kotlů na 1,5 miliardy korun. Zbývá tak proinvestovat ještě přibližně jednu miliardu.

  • Domácnost může na výměnu kotle získat 70 až 80 procent nákladů z maximální částky 150 000 korun. Výše dotace je odstupňovaná podle typu kotle. Dalších pět procent je zvýhodnění pro obce s překročenými imisními limity, kterých je v kraji většina. Pětiprocentní příspěvek přislíbil i Moravskoslezský kraj a další podporu slíbily desítky měst a obcí v regionu. Některé navíc lidem začaly nabízet právě i půjčky tak, aby pro ně výměna kotle byla dostupnější.