Ostravská olympijská vesnička se brzy otevře. Už za čtyři dny

Do startu letní olympiády v brazilském Riu zbývají pouhé čtyři dny. Příležitost ochutnat olympijskou atmosféru přitom budou mít i obyvatelé Ostravy. Hned na třech místech zde vznikne Olympijský park.

Na Masarykově náměstí, na výstavišti Černá louka a také v blízkosti loděnice u Hradní lávky si lidé budou moci vyzkoušet desítky sportovních disciplín, ale užijí si třeba i koncerty. Na Masarykově náměstí organizátoři v pátek v 17:30 olympijský park slavnostně otevřou a zapálí olympijský oheň. Až do konce olympiády v Riu si tady Ostravané budou moci zkusit hlavně atletické disciplíny.

Na náměstí bude v době her denní program, a to zhruba od 10:00 do 18:00. „Poskytneme sportoviště klubům z regionu, kde budou mít prostor se předvést, realizovat mezi sebou turnaje a udělat osvětu svého klubu,“ uvedla Petra Duchková z organizačního výboru Olympijského parku Ostrava. Na náměstí bude víceúčelové hřiště s umělým povrchem, které lze upravit pro volejbal, házenou, florbal, futsal nebo hokejbal. Vše bude záležet na tom, jaké kluby se do akce zapojí.

Olympijský park v Ostravě

Na Černé louce pak najde místo hlavně kulturní program a koncerty. I tady si ale bude možné zasportovat. 

Přidá se i Loděnice

V Loděnici u Hradní lávky pak bude k dispozici odpočinková zóna. Lidé se tu budou moci projet třeba na raftu. V provozu zde bude také hrací koutek pro děti, velkoplošná obrazovka a bude se tam konat i doprovodný kulturní program. Tato část parku bude fungovat rovněž večer. Výše vstupného zatím nebyla určena, ale podle Duchkové by měla být spíše symbolická.

„Loděnice bude fungovat podobně jako Masarykovo náměstí. Počítáme tam s nějakými vodními sporty, plánujeme beachvolejbalové hřiště a relaxační zónu, vše by mělo být ve stylu Brazílie, Ria a karnevalu,“ dodala.

Ostravou by každý den měl procházet karnevalový průvod sambových tanečnic, bubeníků a akrobatů, který bude návštěvníky lákat do olympijského parku. Město letos u Ostravice plánuje rovněž vybudovat další tři zpevněné plochy pro konání akcí, chystá i decentní osvětlení Sýkorova mostu nebo sázet zeleň. Třeba otevření restaurace v Loděnici pro veřejnost je ale problém. Není totiž v souladu s dotační podporou stavby.

Podobně jako v Riu i zde nebude kvalita vody příkladná.  Ke koupání vhodná není. Hygienici to nedoporučují a varují před možnou infekcí. Řeka totiž obsahuje množství fekálií, kromě bakterií v ní mohou být viry, plísně a parazité.

Samotný park sice bude fungovat jen v době Her, tedy od 5. do 21. srpna, celý projekt bude podle náměstka ale dlouhodobější a budou se k němu vázat další akce. Už na jaře by to mělo být například symbolické zapálení olympijského ohně, který by měl poté putovat celým krajem.

„Dnes začala stavba celého areálu na Černé louce, Masarykově náměstí i tady na loděnici. V tuto chvíli stavíme ploty, zítra začneme dělat ty menší stavby a ve středu a ve čtvrtek pódiovou techniku,“ sdělil Jindřich Vaněk, programový dramaturg Olympijského parku Ostrava.

Vše odstartuje v pátek

A v pátek vše vypukne. V šest hodin večer z Masarykova náměstí na Černou louku projde barevný průvod, kterého se může zúčastnit kdokoli. „V sedm hodin na Černé louce je už první koncert kapely No name a program vyvrcholí v deset hodin vystoupením Dana Nekonečného,“ dokončil Vaněk.

Olympijský park v Ostravě zůstane až do konce olympiády. Vstup je zdarma, vstupné se bude platit jen na Černou louku. Jednodenní lístek pro dospělého stojí 50 korun. Olympijský park už v minulosti zažila třeba Praha. Během olympiády v ruské Soči přilákal tisíce fanoušků.