Kvůli bouřce vyjížděli hasiči ve Zlínském kraji víc než stokrát

Škody po včerejších bouřkách sčítají například i v Chlumu na Třebíčsku (zdroj: ČT24)

Hasiči ve Zlínském kraji evidovali kvůli bouřce, která region zasáhla v neděli odpoledne a v noci, zhruba 100 událostí, všechny se obešly bez újmy na zdraví. „Hasiči ani všechny nahlášené události nestíhali. Některé si tak vyřešili majitelé nebo události samy odezněly,“ řekl Roman Žemlička z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Sedm desítek událostí zaznamenali také hasiči v Olomouckém kraji, šlo především o čerpání vody ze zatopených sklepů, ucpané kanalizace či odstraňování popadaných stromů a větví.

Mezi zásahy převažovaly technické pomoci, hlavně čerpání vody ze zaplavených sklepů. Podle Žemličky některé zásahy stále pokračují, četnost nově nahlášených se s ústupem deště snížila. „Srážky už jsou jen lokální, počet zásahů už není tak vysoký,“ uved Žemlička. Hasiči kromě čerpání vody ze sklepů a silnic odstraňovali i spadlé stromy.

Více než polovina zásahů byla evidována na Zlínsku, asi po dvou desítkách na Vsetínsku a Kroměřížsku, k jednotlivým událostem vyjeli hasiči i na Uherskohradišťsko. V obci Lhota u Vsetína se ucpalo koryto potoku pod mostkem. Voda se začala vylévat na komunikaci a ohrožovala areál blízkého dětského tábora, který nakonec nemusel být evakuován.

Bouřky, přívalové deště a vzestupy hladin potrápily Česko (zdroj: ČT24)

Ve Zborovské ulici ve Zdounkách byla poškozena střecha objektu, strom spadl na střechu i v ulici K Pasekám ve Zlíně, kde srazil zděný komín restaurace a poškodil střechu. Ve Štítné nad Vláří se utrhla část svahu nad komunikací. Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů. Zeminu se z komunikace podařilo odklidit pomocí bagru z místního zemědělského podniku.

Kvůli počasí zasahovali hasiči v Olomouckém kraji až do rána

Až do časných ranních hodin zasahovali hasiči v Olomouckém kraji kvůli následkům, které v regionu způsobily vydatné srážky. „Dohromady jsme měli hlášeno 66 událostí. Skončili jsme zhruba kolem 03:00, šlo o čerpání vody,“ řekl mluvčí hasičů Olomouckého kraje Zdeněk Hošák. Následky se na mnoha místech však stále odklízejí. Například v přerovské místní části Žeravice dnes ráno technické služby ještě odstraňovaly bahno z komunikací i chodníků, na mnoha místech se také čistí zatopené sklepy.

iReportér: Rozvodněný potok v Kostelci (Zlín) (zdroj: iReportér/Marek Gorec)

Nejvíce výjezdů zaznamenali hasiči v Lipníku nad Bečvou, v Přerově a Hranicích, ale i v okolí těchto měst. Podle meteorologů se v neděli odpoledne na hranici Olomouckého a Moravskoslezského kraje, zejména na Přerovsku, vytvořil pás velmi silných bouřek provázených přívalovým deštěm s krátkodobými úhrny kolem 50 milimetrů a také silným nárazovým větrem 20 až 25 metrů za vteřinu. „Kanalizace podle očitých svědků nápor vody nezvládla a místní potůčky se během chvíle rozvodnily do okolních domů. Na více místech v Lipníku nad Bečvou byly vystavěny zábrany z pytlů s pískem,“ uvedl mluvčí hasičů.

Pomocí plovoucích čerpadel jednotky odčerpávaly vodu ve sklepích, někde voda podle Hošáka dosahovala i metrových výšek. Naplaveniny z polí také ucpávaly kanalizační vpusti. Hasiči také odstraňovali popadané stromy či větve na komunikace. V Jindřichově na Přerovsku hasiči zajišťovali poškozenou střechu.