Svůj zaplacený byt si můžete koupit podruhé, vzkázala banka lidem ze Šatlavy

Svůj zaplacený byt si můžete koupit, vzkazují věřitelé lidem ze Šatlavy (zdroj: ČT24)

Místo bydlení na starém městě v Hradci Králové v novém bytě s garáží mají teď někteří klienti Rezidence Šatlava jen provizorní místnost. Doplatili na krach firem, které rezidenci postavily a provozovaly. Aniž to totiž klientům řekly, jejich byty znovu zastavily bankám a ty jim je nabízí k prodeji podruhé - i když už je jednou zaplatili.

Rezidenci Šatlava postavilo v Hradci Králové Českomoravské stavební bytové družstvo a provozovala ji další firma. Obě zkrachovaly. „Než doběhly všechny formality s převedením bytů, tak oni ty byty znovu zastavili bance,“ popsal příčinu problémů bývalý náměstek primátora a majitel bytu v Rezidenci Šatlava Josef Malíř. Lidé, kteří si byt kupovali, ale podle něj o tomto kroku neměli tušení.

Zástavy pak propadly financujícím bankám, které postiženým nabídly, ať si byty koupí podruhé. Exnáměstek primátora Malíř má v rezidenci byt také, ale bez takové zástavy. V minulosti projekt se souhlasem zastupitelů podpořil dotací. Oficiálně na sklad pro sousední divadlo. Jak dodala mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková, na projekt Šatlava šla dotace ve výši 6 742 000 korun.

Například rodina z Litomyšle přitom prodala dům, aby se jejich syn mohl přestěhovat do Hradce Králové. Za byt 3 + 1 s garáží v Šatlavě zaplatil pět milionů tři sta tisíc korun a dostal jen náhradní nebytový prostor.

„On tam bydlí, ale nemá dispoziční právo jakkoliv s tím nakládat. Brutálně ho okradli,“ popsal situaci syna jeho otec Vladimír Doseděl. O pomoc teď rodina žádá státní zastupitelství. U policie dvakrát neuspěla.

Velká nespravedlnost a nikdo to neřeší.
Božena Dosedělová
matka

Česká televize zkoušela se žádostí o vyjádření oslovit jednatele zkrachovalé firmy Tomáše Feuermanna, který v Šatlavě sám bydlí. Bez úspěchu. Jak redaktor na místě zjistil, z bytu má odmontovaný zvonek.

O rozhovor žádala ČT i architekta Tomáše Vychodila, další vůdčí postavu projektu. Neodpověděl. A developer Leo Vychodil má adresu na radnici a nikdo o něm neví.