Tesco prodalo liberecké centrum Forum

Nákupní centrum Forum, které v Liberci nahradilo ikonický obchodní dům Ještěd, mění majitele. Společnost Tesco ho za více než dvě miliardy korun prodalo realitní společnosti Rockcastle. Pro zákazníky se však mnoho nemění, prodejna britského řetězce ve Foru zůstane.

Liberecké Forum je jedním z center, k jejichž rozprodeji se Tesco již delší dobu chystalo. Podle mluvčího společnosti Václava Koukolíčka souvisí prodej s hledáním různých možností jak uvolnit zdroje, které má firma v obchodních domech, a jejich zpětným investováním do služeb pro zákazníky.

Transakcí za 80 milionů eur (2,16 miliardy korun) vstupuje na český trh realitní společnost Rockcastle. Ta chce prostřednictvím akvizic již existujících prostor i nákupu pozemků v Česku, Polsku a Maďarsku vytvořit portfolio maloobchodních nemovitostí, přiblížila Markéta Miková z poradenské společnosti JLL.

Nic se však nemění na tom, že největší část z 47 tisíc čtverečních metrů nákupního centra bude zabírat obchod Tesco. „Bude nadále pokračovat ve svém provozu jako doposud a Tesco se stává klíčovým dlouhodobým nájemcem pro nového majitele,“ poznamenal mluvčí Koukolíček.

Obchodní centrum Forum vzniklo v letech 2007 až 2010 na místě původního obchodního domu Ještěd, který nechalo Tesco zbourat. Demolice nezaměnitelného komplexu ze 70. let od slavných architektů Karla Hubáčka a Miroslava Masáka vyvolala ve městě kritiku. Odpůrci však bourání nezamezili, návrhy na vyhlášení obchodního domu kulturní památkou ministerstvo odmítlo. 

Demolice Ještědu
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK