Dahlgren pro ČT: Jsem 24 hodin v izolaci a rodiče vídám jednou měsíčně

Získat rozhovor s Kevinem Dahlgrenem, kterého žalobkyně viní ze čtyřnásobné vraždy a jehož případ bude v úterý znovu projednávat Krajský soud v Brně, je skoro nemožné. Mezi ním, veřejností a novináři stojí vždy justiční stráž a policejní eskorta. Česká televize se proto rozhodla Dahlgrenovi zaslat dopisy.

První dopis přišel Američanovi Dahlgrenovi, kterého jako prvního svého občana vydaly Spojené státy do Česka, loni v září. Odpověď na něj přišla za několik měsíců. V dopise se odmítl vyjádřit k otázkám, které se týkaly toho, co se v květnu roku 2013 v rodinném domě v Brně Ivanovicích stalo.

Naopak ale popsal, co zažívá ve vazební věznici. Podle jeho slov – vzhledem k tomu, co je dovoleno – mu nic nechybí. „Podmínky ve vazební věznici jsou dobré, zacházení je férové a milé. V porovnání s americkým vězením jsou tu určitá pozitiva, ale i negativa, ale současné ubytování ve vězení je adekvátní,“ uvedl Dahlgren v dopise.

V dalším dopise pak ČT Dahlgrena žádala o rozhovor. Natáčení odmítl. „V této chvíli se nezajímám o osobní setkání s médii,“ odepsal. Odmítl také odpovědět na otázku, jestli cítí zodpovědnost za to, co se stalo, nebo jak prozatím vnímá soudní proces.

Výňatek z dopisu Kevina Dahlgrena pro ČT
Zdroj: ČT Brno

Místo toho popsal, jak v brněnské vazební věznici tráví čas. „Píšu, čtu nebo spím. Není tady žádný takzvaný vězeňský život, už vůbec ne pro mě, když jsem držen čtyřiadvacet hodin denně v izolaci. Matka a otec mě navštěvují jednou za měsíc,“ píše Dahlgren. V dopise pak mimo jiné také upozornil, že se v následujících dnech u soudu nechystá vypovídat.

Dopisy obviněných nečtou pouze adresáti

Právě dopisy jsou pro obviněné jednou z mála možností, jak být v kontaktu se světem za zdmi vazební věznice. V té brněnské je teď kromě Kevina Dahlgrena i dvě stě dalších obviněných, kteří mohou dopisů odeslat, kolik chtějí.

Pokud se ovšem smíří s tím, že je nebudou číst jen adresáti. „U osob, které jsou vazebně stíhány a mají zde omezení z důvodu možného ovlivňování svědků, je vždy kontrola korespondence odeslána orgánům činným v trestním řízení,“ vysvětlila mluvčí Vazební věznice a ÚZVD Brno Dana Krejčířová.

Kromě dopisů mohou obvinění využívat i telefonní automat, který je přímo v areálu věznice. Počet hovorů oficiálně omezený není, obviněným ale bývají povoleny jen v naléhavých případech. A zatímco obhájce může za svým klientem přijít na poradu téměř kdykoli, jiné návštěvy může obviněný přijímat jen jednou za dva týdny.