Místo cínu by se na Cínovci mohlo těžit lithium

Pod Cínovcem je obrovské ložisko lithia. Pod zemí by mělo být kolem milionu tun kovu, který se používá k výrobě baterií třeba do mobilních telefonů. Geologové proto mají na Cínovci tři vrtné soupravy a v oblasti starého dolu třetím rokem ověřují, jak velké ložisko ve skutečnosti je. Lithium se do Evropy dováží, velká ložiska jsou třeba v Chille nebo Číně, a ceny kovu v posledních letech kvůli využití v průmyslu strmě stoupají. Místo cínu by se tak v dolech na Cínovci mohlo už za pár let těžit lithium.

Lithium je kov, který dobře váže a uchovává energii. Používá se tak hlavně v energetice při výrobě baterií, je tak třeba v mobilních telefonech i elektromobilech. V Krušných horách v okolí Cínovce je slída s obsahem lithia všude, podle geologů by ho tu pod zemí mělo být až milion tun. V Česku se tak nachází šest procent světových zásob lithia.

Potvrdit množství lithia v Krušných horách má průzkum, který skončí letos. „Upřesňujeme data, protože se tady po staletí těžil hlavně cín,“ řekla geoložka Olga Bubníková. Průzkum probíhá třeba v oblasti bývalého dolu, kde se těžilo do roku 1991. Když se ukáže, že se těžba lithia na Cínovci vyplatí, těžební věž by mohla stát právě tam. „Jáma tam není zasypaná, stačí jenom vyčerpat vodu,“ popsala Bubníková.

Místo cínu by se na Cínovci mohlo těžit lithium (zdroj: ČT24)

Těžba by se na Cínovec mohla vrátit do pěti let. Práci by tu našly tři stovky lidí a pomohla by si i městská kasa. Do rozpočtu Dubí, pod který Cínovec spadá, by podle odhadu města totiž mohlo přibýt ročně až 30 milionů korun. Jde o poplatky za vydobytý nerost a dobývací prostor.

Těžba a zčásti i úprava rudy by probíhaly v podzemí a koncentrát by vlaky dopravovaly k dalšímu zpracování do Litvínova. Ekologické dopady by tak měly být minimální. „To nejhorší by mělo probíhat pod zemí, takže dopady na životní prostředí a na samotný život Cínovce a Dubí by byl minimální,“ potvrdil starosta Dubí Petr Pípal.

  • měkký, lehký alkalický kov;
  • vysoce reaktivní, takže se v přírodě nachází jen ve sloučeninách;
  • dobře váže a uchovává energii;
  • proto se využívá na výrobu baterií do mobilních telefonů i elektromobilů;
  • také odvádí teplo z jaderných reaktorů;
  • používá se i pro výrobu antidepresiv.

Bez lithia se neobejde výroba výkonných akumulátorů, po nichž dramaticky stoupá poptávka, přitom ložiska tohoto kovu jsou ve světě rozložená velmi nerovnoměrně. Největší zásoby lithia jsou v solných pláních v Jižní Americe a také v Austrálii. V Evropě je jen jediné srovnatelně velké ložisko lithia, v srbském Jadaru, lithium lze najít i v Portugalsku.

Nejdůležitějším parametrem pro rozhodnutí o těžbě je cena, za kterou dokáže firma lithium dobýt. Nejlevněji to umí na solných pláních v Chile, Bolívii a Argentině. Získat tunu lithia tu stojí méně než dva tisíce dolarů. Někteří odborníci považují za reálné, že také náklady na těžbu v České republice by se daly srazit až na 2000 dolarů za tunu.

Jestli se na Cínovci začne těžit, závisí také na tom, jak moc poroste cena lithia. Cena uhličitanu lithného, ve kterém se lithium obchoduje na světových trzích, se vloni ztrojnásobila a jen za první letošní čtvrtletí stoupla o 47 procent na současných zhruba šest tisíc dolarů za tunu.