Řidiči autobusů na Pardubicku chystají stávku

Řidiči autobusů na Pardubicku chystají stávku (zdroj: ČT24)

Řidiči autobusů na Pardubicku na začátek září připravují stávku. Dlouhodobě a bez výsledku vyjednávají se zaměstnavateli, které upozorňují na to, že jsou přepracovaní, mají nedostatečné zázemí a jsou málo placení. Dopravní odbory nevylučují, že připravovaná stávka v autobusové dopravě se rozšíří i do dalších regionů.

Řidiči tvrdí, že jsou přetížení a unavení. Na konečných zastávkách si často ani nemají kde odpočinout. Hazardují tak prý často nejen se svým zdravím, ale i s životy cestujících.

„To není žádná sranda, být u volantu od rána do večera. Vozí se lidi, nevozí se kámen,“ řekl řidič autobusu Petr Budínský. „Řidič osm devět hodin řídí a zbytek, čtyři pět hodin, má čekání, a těch pět hodin má po padesáti korunách, a to se nezapočítává do pracovní doby,“ dodal Cyril Štangl.

Odboráři teď dolaďují poslední podrobnosti chystané stávky. O termínu rozhodnou během několika příštích dnů. Už teď je jasné, že stávkovat budou na začátku září, kdy jsou autobusové spoje nejvytíženější. Pokud se do stávky zapojí většina řidičů, mohla by ochromit hromadnou dopravu v celém regionu.

Pardubický kraj věří, že se stávku ještě podaří odvrátit. „Neexistuje alternativa, jak výpadek nahradit. Znamená to, že by dopad do občanské veřejnosti – do školáků, lidí dojíždějících do práce – byl poměrně značný,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Jaromír Dušek (SPO).

Odboráři ale stávku považují za jediné řešení. Podle nich totiž jednání se zaměstnavateli i kraji změnu nepřinesla. „Podle nás není teď ke stávce důvod, v Arrivě jsme zvyšovali mzdy a snažíme se hledat nové řidiče,“ oponuje mluvčí společnosti Arriva Nikola Šeligová.