Nové oddělení dálniční policie nemá dálnici. Zaměří se na „silnici smrti“

Dálniční policie má novou úřadovnu ve Vysokém Mýtě. Dálnice tu přitom není (zdroj: ČT24)

Ve Vysokém Mýtě se otevřelo nové oddělení dálniční policie, i když v okolí nevede žádná dálnice. Policisté budou zatím hlídkovat na silnici I/35, která v Pardubickém kraji patří k těm nejnebezpečnějším. Dálnice by se nicméně časem měli policisté dočkat také.

Úseku I/35 v Pardubickém kraji se říká silnice smrti. Nejčastější příčiny tragických dopravních nehod tady jsou rychlost i nebezpečné předjíždění. „Řidiči jezdí, jako kdyby nikdy nechodili do autoškoly. To jejich chování opravdu leckdy zavání hazardem se životem,“ uvedl Martin Konečný, který povede nové oddělení dálniční policie ve Vysokém Mýtě. 

Slouží tady dvě auta a deset policistů. Nové oddělení zároveň představuje raritu, protože nebude mít na starost dálnici. „Domluvili jsme se na variantě, že zřídíme dálniční oddělení, které do doby, než bude postavená dálnice, bude fungovat na I/35 a korigovat provoz, který je tam opravdu neúnosný,“ řekl pardubický krajský policejní ředitel Jan Švejdar.

Dopravu zatěžují kamiony

Silnice I/35 spojující východní Čechy s Moravou je dlouhodobě přetížená kamionovou dopravou, která se na ni přesunula z opravované dálnice D1. „Většina těch vozidel jsou tranzitními vozidly, která určitě nejedou do žádných míst v našem kraji,“ podotknul pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Mezi nejnebezpečnější úseky patří ten mezi Vysokým Mýtem a Holicemi. Už v minulosti pardubické hejtmanství kvůli tragickým nehodám spustilo bezpečnostní kampaň, nechalo na silnici umístit pruhy pro dodržování bezpečné vzdálenosti a nově chce zavést střídavé třípruhy, aby řidiči mohli bezpečně předjíždět.