Muži útočili na ostrahu OKD baseballovou pálkou. Policie už zná jejich totožnost

Karvinští policisté již znají totožnost dvojice, která minulý týden v pátek vyhrožovala ostraze areálu OKD baseballovou pálkou. Muži jsou podezřelí z krádeže i vyhrožování.

Policisté se krátce po události obrátili s žádostí o pomoc na veřejnost. Díky tomu se jim podařilo rychle vypátrat totožnost obou mužů. „Poděkování patří médiím i veřejnosti. Získali jsme mnoho užitečných poznatků,“ uvedla policejní komisařka Zlatuše Viačková. 

Oba muži ve věku 22 a 42 let, kteří měli krást materiál z areálu černouhelné firmy OKD, se nezalekli ani namířené pistole. Tu na ně vytáhl pracovník ochranky. Policisté nyní k případu shromažďují další důkazy. Dvojice zatím podle Viačkové zůstává na svobodě.

Zaútočili na ochranku OKD

V letošním roce už karvinští policisté šetří desítky případů krádeží kovového materiálu. Celková škoda se vyšplhala na více než sto tisíc korun. „Z pořízených záběrů z průmyslových kamer bezpečnostní agentury je zřejmé, že zájmu vévodí elektrické kabely. Nelze opomenout ani agresivitu nájezdníků,“ uvedla komisařka.

Kovy se kradou stále. Ale méně

Firmy a města, které se v minulosti potýkaly s krádežemi kovů, nyní hlásí méně škod. Pomohla jim vyhláška, která zakázala provozovatelům sběren vyplácet za vykoupený kovový šrot peníze v hotovosti. Situace se zlepšila po zavedení bezhotovostní platby.

„Za rok prověřil náš odbor stavební a životního prostředí všech sedm sběren na území Karviné a v obcích s rozšířenou působností a pochybení nezjistil. Vykupuje se striktně bezhotovostně a dokonce naši úředníci ve sběrnách neobjevili ani žádné podezřelé kovové předměty,“ uvedla mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

Sběrny jsou podle ní od loňska poloprázdné a ve městě výrazně ubylo krádeží kanálových poklopů a jiných kovových součástí z majetku města. „Takže opatření mělo jednoznačně pozitivní vliv. Letos se naši úředníci zaměří také na kontroly plechů z aut a dalších autodílů, ty je totiž nově zakázáno vozit do sběren a musí se ekologicky zlikvidovat. Jinak všechny kontroly byly a jsou neohlášené,“ vysvětlila mluvčí.

Dodala, že kromě úředníků se na kontrolách sběren podílejí i městští strážníci, kteří je nejen kvůli zavedení povinnosti bezhotovostní platby obcházejí velmi často. „Strážníci se také zaměřují na to, kdo vůbec sběr do sběren vozí. Nezřídka skončí výsledky kontrol na úřadě práce, protože si lidé závislí na dávkách umí stále vydělat a příjmy nepřiznají, což pak má za následek řízení o odejmutí dávek,“ řekla Swiderová.

  • Česká obchodní inspekce loni v celém Česku zjistila nedostatky ve třetině ze 197 kontrolovaných sběren. Proti roku 2014 problémových sběren ubylo. V Olomouckém a Moravskoslezském kraji loni inspektoři provedli celkem 33 kontrol, problémy zjistili při 14 z nich, což je více než ve 42 procentech, což stále patří k nejhorším výsledkům v zemi.

Stejné zkušenosti má i Bohumín na Karvinsku, který se snažil omezit krádeže kovů i spornou vyhláškou, která určovala, že se kovy a papír budou odevzdávat pouze do městských sběrných dvorů, a to zdarma. Díky pozitivním zkušenostem s bezhotovostní platbou město nakonec tuto vyhlášku zrušilo.

„Sběrny a jejich okolí strážníci pravidelně kontrolují. Od celoplošného zavedení bezhotovostních plateb za výkup kovů ve sběrnách se však situace ve sběrnách razantně změnila. Letos městská policie řešila zatím jeden jediný případ, který souvisel s krádeží kovů. Zatímco předloni bohumínští strážníci zadrželi 51 těchto zlodějů, vloni jen 11,“ uvedla mluvčí radnice Lucie Kolková. Za zatajení nálezů kovů, tedy v případech, kdy se neprokáže krádež těchto materiálů, uložili předloni strážníci 36 blokových pokut, vloni jich přitom bylo pouhých šest.