V Nedvědici je stav nebezpečí. Rodinný dům skrýval tuny chemikálií

Při vyklízení nelegálního skladu chemikálií v Nedvědici na Brněnsku objevili hasiči radioaktivní sůl i výbušniny. Materiál zřejmě delší čas shromažďoval sběratel, přišlo se na to až po jeho smrti. Bezpečnostní rada kraje kvůli tomu vyhlásila na 15 dní stav nebezpečí pro území obce, likvidace bude trvat několik dní.

V rodinném domě našli hasiči i výbušné látky a radioaktivní soli. Množství rizikových látek ale není tak velké, aby byla nutná evakuace nejbližšího okolí. Kvůli výbušninám se do Nedvědice podívají také policejní pyrotechnici. „Byly také nalezeny radioaktivní látky, takže konzultujeme další vývoj situace se Státním úřadem pro jadernou bezpečnost,“ okomentoval situaci jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). 

Nalezené radioaktivní soli už policie zajistila a odvezla. Kromě toho tam hasiči objevili pět kilogramů sodíku, který je výbušný s vodou. Jaké další látky se v rodinném domě nacházejí, není známé. Hasiči totiž jdou místnost po místnosti a ještě neví, kolik materiálu v domě přesně je. Jeho seznam bude mít podle mluvčí kraje Elišky Windové k dispozici specializovaná firma podílející se na vyklízení skladu. Protože jeho likvidace stále trvá, není jisté, kdy budou mít konkrétní informace.

  • Radioaktivita neboli radioaktivní přeměna je jev, při němž dochází k samovolné vnitřní přeměně složení nebo energetického stavu atomových jader, přičemž zpravidla vyzařují onizující záření. Radioaktivitu objevil v roce 1896 Henri Becquerel u solí uranu. 
  • Zdroj: Wikipedia

V domě je podle něj značný nepořádek, hasiči dům prohledávají, nacházejí nejrůznější chemikálie, často bez popisu. „Nevíme, co všechno tady je. Budeme se snažit pracovat tak, abychom nemuseli obyvatele domu či blízkého okolí evakuovat. Pokud ale experti oznámí, že si nejsou jistí dalším postupem, jsme na evakuaci připraveni,“ uvedl hejtman.

Na zásahu se podle Windové podílí asi 30 lidí. Na místě jsou hasiči i policisté, kteří střeží prostor a zajišťují pořádek. Dorazila také mobilní hasičská laboratoř. Celý zásah bude platit Jihomoravský kraj a podle hejtmana vyjde až na čtyři miliony korun. V obci platí stav nebezpečí na dalších 15 dnů, je možné, že se stanovená doba může změnit.

Bez komentáře: V Nedvědici začalo vyklízení nelegálního skladu (zdroj: ČT24)

Muž shromažďující chemikálie byl chemik

Hasičům se od rána podařilo vyklidit jednu místnost, ve které našli asi tři tuny materiálu. Chemikálie si uschovával muž, pro něhož jejich skladování bylo pravděpodobně zálibou. Zásoby se našly po jeho smrti. V prohledávaném domě stále žije jeho matka, která se k situaci odmítla vyjádřit. „Ten syn byl podivný. Ale nechci nikoho pomlouvat,“ okomentoval rodinu jeden z obyvatelů Nedvědice Michal Peringer.

Další z obyvatel uvedl, že se svou matkou žili v ústraní a že měl vystudovanou chemii. Tuto informaci potvrdil i starosta Nedvědice (nez).

Podle starosty Nedvědice Pavla Vejrosty je situace na místě klidná, přesto obec hrozbu vnímá jako vážnou, a je proto ráda za rychlé řešení. Dům stojí v obydlené části městysu u hlavní příjezdové silnice od Tišnova. Provoz je u domu na hlavní silnici zatím omezený a dopravu od Brna řídí semafor. 

Situací se zabývá také policie, která prověří, zda se někdo nedopustil nedovoleného držení nebezpečné látky.  Podle policejního ředitele Leoše Tržila je nyní dům řádně zabezpečený.