Roky bez vody a tepla. Ostravský soud řeší šikanu nájemníků

Roky bez vody a tepla. Ostravský soud řeší šikanu nájemníků

Obyvatelé domu v centru Ostravy žijí v pronajatých bytech bez tepla a vody už osm let. Někteří nájemci odešli, jiní vydrželi. Podnikatel a majitel domu Petr Nevlud teď stanul před ostravským okresním soudem. Obžalován je z neoprávněného zásahu do práva k domu a bytu a také z útisku. Nevlud se ale cítí nevinen.

Kdysi výstavní dům v centru Ostravy byl pro víc jak dvacítku nájemníků příjemným bydlením. V roce 2002 ale objekt koupila firma Unimex-Invest a podmínky se začaly zhoršovat.

„Řádově od roku 2008 nefunguje žádná ze služeb, které by pronajímatel měl zajišťovat. Není tam dodávka teplé a studené vody, dodávka tepla, nejezdí výtahy,“ vyjmenovává právní zástupkyně nájemnice Hana Sayehová. Většina nájemníků už boj s majitelem vzdala a odstěhovala se jinam. Zůstaly pouze dvě nájemnice.

Když to vezmete od roku 2008, kdy jsme podávali první žalobu, teď máme přibližně třetinu roku 2016 a není dotaženo nic. Voda neteče, teplo není.
Hana Sayehová
právní zástupkyně nájemnice

Petr Nevlud byl kvůli problémům v domě už jednou odsouzen. Dostal podmíněný trest, který však zrušila amnestie bývalého prezidenta Václava Klause v lednu 2013. Společnost Unimex-invest byla nicméně povinna zajistit dodávku jak vody, tak i tepla. Okresní soud se teď případem zabývá na základě nové obžaloby.

Obžalovaný mluví o spiknutí

„Přestože jsou rozsudky pravomocné, přestože jsou vedeny exekuce k vykonání těchto rozsudků, dodnes se nic nestalo. Situace je v podstatě stejná, jako byla v roce 2008,“ dodala Sayehová.

Podobný případ řešil před nedávnem Krajský soud v Ostravě. Majitel domu ve Frýdku-Místku nechával mrznout své nájemníky dva roky. Vyměřen mu byl nakonec pětiměsíční trest s podmínkou na rok a půl.

Žalobu odmítám, cítím se plně nevinen.
Petr Nevlud
obžalovaný

Obžalovaný Nevlud ale vinu odmítá a tvrdí, že je terčem spiknutí nájemníků a teplárenské společnosti. V úterý u soudu vypovídal právník energetické společnosti Jakub Vyroubal. Potvrdil, že firma vede s Nevludem několik soudních sporů. Jejich obsahem jsou neuhrazené pohledávky za dodané teplo a na druhé straně spor o nájemné za výměníkovou stanici, kterou má společnost umístěnou v Nevludově nemovitosti v Ostravě-Porubě. Za to Nevlud požaduje uhrazení nájemného. Spory se řeší už několik let. Výsledkem je zatím to, že v bytech nájemníků se netopí.

„Je to taková papírová válka. Nyní jsme na mrtvém bodě,“ řekl právník u soudu. Podle něj jsou Nevludovy požadavky nepřiměřené. Navíc se domnívá, že dodavatel tepla má v Nevludově nemovitosti zákonem dané věcné břemeno. S tím zase nesouhlasí Nevlud. Tvrdí, že předchozímu majiteli, od kterého budovu v Porubě koupil, firma nájem za stanici platila. 

O sporu už dvakrát rozhodoval podle Vyroubala Krajský soud v Ostravě. „Jednou rozhodl v náš prospěch, jednou v neprospěch. Nyní čekáme, jak rozhodně Nejvyšší soud,“ uvedl. Podle Vyroubala jsou nyní v domě nefunkční rozvody tepla. „Jsou v havarijním stavu. Je to vina vlastníka,“ prohlásil a dodal, že nyní ani není možné dodávku tepla obnovit. Vyžadovalo by to kompletní opravu rozvodů.

Řekl také, že před přerušením dodávek se opakovaně jeho klient s Nevludem snažil dohodnout. „On ale nekomunikoval. To bylo v zimním období. Věděli jsme, že tam žije řada lidí. Proto jsme dodávku přerušili až po topné sezoně,“ řekl.

Podle Sayehové se majitel domu snaží nájemníků zbavit, aby dům mohl rekonstruovat a pak na něm mnohem více vydělávat. S tím ale Nevlud nesouhlasí.