Z Pardubic do Hradce konečně vzroste povolená rychlost na 110 km/h

Silnice I/37 mezi Hradcem Králové a Pardubicemi dostane se zpožděním značky, které ji zařadí mezi silnice pro motorová vozidla. Formálně tak vzroste rychlostní limit z 90 na 110 kilometrů za hodinu. Ministerstvo dopravy zařadilo „hradubickou“ do nově vytvořené sítě silnic pro motorová vozidla již na počátku roku, příslušné značky ale chyběly.

Značky budou na úseku silnice I/37 mezi dvěma východočeskými krajskými městy buď v úterý večer nebo ve středu ráno. Potom již nebude nikomu hrozit pokuta, pokud se v osobním autě rozjede o dvacet kilometrů rychleji, než je běžný limit mimo obec.

Podle dřívějších vyjádření silničářů a Pardubického kraje nebyla silnice mezi Pardubicemi a Hradcem Králové označena pro vyšší rychlost již od ledna – kdy zanikla kategorie rychlostních silnic a příslušná značka změnila význam – protože se přeznačení nezačalo včas připravovat. Nyní je vše připraveno.

Podle kraje bude i provoz 110kilometrovou rychlostí bezpečný. „Silnice svými parametry této rychlosti vyhovuje. Nakonec se to osvědčilo už předtím, málokdo tam jezdil devadesátkou,“ přiznal vedoucí krajského odboru dopravy Ladislav Umbraun.

Také podle policie je přinejmenším 110 km/h na „hradubické“ silnici běžná rychlost. „Bylo to hodně medializované téma a mnoho řidičů se domnívalo a vymlouvalo na to, že ta stodesítka je už tam dávno platná, protože to bylo v televizi,“ řekla krajská policejní mluvčí.

Silnice z Hradce Králové do Pardubic prošla v posledních letech výraznou proměnou. V celé délce dostala čtyři pruhy a dva oddělené jízdní pásy. Vznikla na ní také opatovická křižovatka s krátkým úsekem silnice R35 (dnes dálnice D35), který slouží jako přivaděč od dálnice D11. Po osazení značek na silnici I/37 tak bude možné dojet autem z Prahy až do Hradce Králové nebo Pardubic rychlostí přesahující 100 km/h.